Балкански медии: Има ли ядрена опасност в региона?

Балкански медии: Има ли ядрена опасност в региона?

Снимка: Интернет
Снимка: Интернет

Аварията в японската АЕЦ „Фокушима 1” накара медиите на Балканите да зададат въпроса дали има ядрена опасност в региона.

Сръбският вестник ”Блиц” пише, че Сърбия е заобиколена от атомни електроцентрали. Около 14 АЕЦ има в съседните на Сърбия страни, които представляват потенциална опасност. Ако евентуално се случи авария в една от АЕЦ в Унгария, Румъния или България, в Сърбия ще се усети след около час. Въпреки че експертите твърдят, че няма място за тревоги, инцидентите в Япония накараха цяла Европа да преразгледа позицията си за ползването на атомната електроенергия, коментира „Блиц”.

Пет АЕЦ има около Сърбия, е заглавието на ”Глас явности”. Изданието отбелязва, че всички АЕЦ работят нормално, а румънските власти съобщили, че АЕЦ „Черна вода” може да издържи земетресение от 7,5 по Рихтер.

Подобен въпрос задава и македонският ”Утрински весник”.

Посланията, че Япония е далеч, не може да бъдат утеха за Македония, ако се знае, че в близкото обкръжение има четири атомни електроцентрали. Това се казва в коментар на вестника, озаглавен “Македония в ядрен капан”. Изданието отбелязва, че близо до Македония са АЕЦ „Козлодуй”, румънската „Черна вода”, „Пакс” в Унгария и „Кръшко” в Словения.

„На вчерашната среща на атомните експерти еврокомисарят Гюнтер Йотингер призова да бъде преразгледано решението за построяване на втора българска АЕЦ „Белене”, тъй като са необходими допълнителни проверки за нейната геоложка и техническа сигурност”, пише „Утрински весник”.

Проблемите, които засегнаха японската АЕЦ „Фукушима”, са невероятни за българската „Козлодуй” по най-малко две причини – построена е върху сеизмологично стабилен регион и има различна защита на реакторите, пише ”Нова Македония”. Изданието отбелязва, че българските реактори са проектирани да издържат земетресение от седма степен по Рихтер, което е максимумът за района на България.

Хърватското електронно издание „Дайле” изтъква, че след аварията в Япония, Европа проверява безопасността на атомните електроцентрали на нейна територия. Австрийският министър за околната среда Николаос Берлакович е призовал да бъде проверена безопасността на всички АЕЦ в Европа.

Босненският ”Дневни аваз” пише, че зелени сдружения призоваха Словения да провери безопасността на АЕЦ „Кръшко”. Словенските неправителствени организации призоваха и за публичен дебат по темата.

"Силистра Днес"

comments
 • Паралел44

  17.03.2011 at 6:18

  Момчета от Силистра Днес, провет.
  Прочетохме ви коментара за шадравана. Предлагаме ви една обща позиция по проблема, да напишем едно отворено писмо до кмета и да го помолим да възстанови натрошените чашки. Писмото ще го публикуваме – при нас, при вас, предполагам, че и другите колеги ще се включат в инициативата.
  Също така ви предлагаме да се обърнем към обществеността и към местните бизнесмени с апел да спонсорират възстановяването на шадравана, защото това наистина е олигофрения и измекярщина от страна на извършителите.
  Помислете си. Лек ден. :))

 • leave a comment

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Create Account  Log In Your Account