Двамата мъже, които са разследвани за изкопаване и демонтиране на водопроводните тръби ще останат в ареста

Радко Ганчев от Силистра и Стефан Кънев от София ще останат в ареста, след като Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Добрич. Те са разследвани за демонтирането на тръби от магистрален водонапорен тръбопровод от терасата на река Дунав до района на Добрич.

В началото на март тази година двамата мъже са разследвани за изкопаване и демонтиране на водопроводните тръби на площ близо 45 км на територията на области Силистра и Добрич. Наказанието, което законът предвижда за кражба в особено големи размери е „лишаване от свобода” от 10 до 20 години, конфискация на цялото, или на част от имуществото. Кражбата на съоръжението е извършена от ноември 2011 година до март тази година. Щетата е определена като крупна по размер и оценена на повече от 70 500 лева. Според обвинението, обектът на посегателството е уникален за страната и стратегически за района на Южна Добруджа. Собственост е на “ВиК” ЕООД – Добрич.

Адвокатите на Ганчев припомнят, че той е бил консултантът по изпълнението на дейността по изкопаването и демонтирането на водопроводните тръби чрез своята фирма „Медведев СС” ЕООД, в договор с държавната фирма „Агроводинвест” ЕАД. Водопроводното съоръжение никога не е било действащо и със заповед на Министерството на земеделието и храните е обявено за бракуване, каквато е дейността на. „Агроводинвест”. И двамата обвиняеми са викани многократно на разпит от началото на разследването и едва на 18 септември т.г. са привлечени като обвиняеми.

Обвинението посочва, че след демонтирането, тръбите са били предадени за скрап на фирмата на съпругата на Радко Ганчев. За 6 месеца от началото на разследването, според Апелативния съд, са събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи обоснован извод, че Ганчев и Кънев са съпричастни към престъпната дейност, за която се разследват. Определенията не подлежат на обжалване.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account