Днес осмисляме уроците на историята

Днес осмисляме уроците на историята

„На 10 февруари ние, силистренци, изразяваме своята признателност към освободителите и осмисляме уроците на историята”, заяви в словото си заместник-кметът на Силистра Нели Стоилова пред паметната плоча на ул. „Омуртаг”, белязала влизането на руските войски в дунавския град преди 133 години.

Пред десетките родолюбиви граждани тя припомни исторически факти, свързани с освобождението на Силистра от турско робство и подчерта, че „Освобождението на България през последната руско-турска война е заплатено с цената на близо 100 000 руски войни и около 18 500 български опълченци”. „Днес се прекланяме  пред подвига, величието и безсмъртието на хилядите знайни и незнайни герои, на богатирите от руската земя, на българските опълченци от Силистра и региона!”, завърши приветствието си заместник-кметът Нели Стоилова. Цветя и венци на признателност пред плочата поднесоха представители на местната и държавната власт, партийни лидери, бивши кметове на Силистра, ученици, деца, Доростолският митрополит Амвросий и духовници от епархията. В честването се включи силистренският клуб „Традиция” и представители на клуба в Русе.

Силистренци отдадоха почит и към паметта на Гено Чолаков – съратник на Левски, виден борец за национална, политическа и църковна независимост, един от учредителите на Първото Велико народно събрание в Търново през 1879 година и кмет на Силистра след Освобождението в периода 1979/ 81 и 1884/ 86 година.

По случай 133-годишнината от Освобождението на Силистра в града гостува историкът от Великотърновския университет проф. Иван Стоянов. Той изнесе урок по родолюбие в природо-математическата гимназия. Следобед представи публична лекция на тема: ”Българският въпрос през 1876-1877 година и Освобождението на България”.

По думите на проф. Стоянов, няма нов и стар прочит на историята. „Тя е наука и е реконструиране на това, което е било, а не на онова, което ни се иска да е било”. Той смята, че в последните години все повече младите хора четат и се интересуват от историята на България. „Но за съжаления материалните неща днес надделяват над духовните”, отбелязва историкът. Според него, най-важното, което всеки българин трябва да знае е, че свободата не ни е подарена. „Свободата е извоювана от българите с цената на стотици хиляди живота, които са участвали в освободителните борби, в Априлското въстание и в самата руско-турска война. Опълчението е блестящ пример за чудеса от героизъм на българите в името на свободата”, е категоричен професор Иван Стоянов.

За поредна година на 10 февруари община Силистра събра и почете бившите живи кметове и председатели на общински съвети в града.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account