Доброволец на БМЧК – Силистра в Англия

Доброволец на БМЧК – Силистра в Англия

интервю с Пламена Солакова

/Обучение за превенция трафика на хора в Младежки клуб на ООН

при Лондонски Метрополитен Университет/

Нашето момиче продължава да представя Силистренската организация на Българския младежки Червен кръст, а и себе си в много добра светлина. Амбициозността, знанията и умението да увлича хора след себе си ѝ създават положителен имидж на открит и изпълнен с милосърдие и доброта млад човек. През 2010 година тя получи от президента на САЩ значка и сертификат за доброволчество.

Поддържайки постоянна връзка с Пламена, следейки развитието и давайки ѝ кураж във всички начинания, получаваме постоянно информация за нейното пребиваване в Англия. Ето какво сподели тя за нас в едно импровизирано интервю по „skype”:

– Здравей, Плами! С какво се занимаваш в момента? Разполагаш ли и с лично време?

– Продължавам своето обучение в Лондонския Метрополитен Университет – основното за което се намирам тук в Англия. Разбира се, като си организирам добре времето, а знаеш, аз съм организиран човек, остава ми достатъчно свободно време за хоби, танци и забавления – все неща, които всеки млад човек обича да прави.

– Спечели ли сърцата на англичаните за каузата на Червения кръст, така както успя да го направиш преди година в Щатите? И въобще за това остава ли ти някакво време?

– Ами, да! Последното което правих беше обучение за превенция трафика на хора пред студенти – членове на младежкия клуб на ООН в университета, в който уча. Имаше първо-, второ- и трето-курсници, както и студенти в магистърски програми – общо около 30 участника, като събитието бе с предварително записване и премина при доста голям интерес, включително и сред хора извън университета.

– Кога се случи това?

– На 12 март 2011 в сградата на моя университет в Лондон и продължи около 3 часа.

– Знам, че при всички случаи ти се подготвяш предварително много добре. Затова следващият ми въпрос е с какво ги «изненада»?

– В съботния ден студентите присъстваха на мултимедийна презентация по темата и участваха в ролеви игри и разрешаване на казуси. Също така им представих и няколко кратки филма на международни кампании за превенция на трафика на хора. Това предизвика сериозна дискусия с много въпроси, на които се опитах да дам пълни отговори.

– В Щатите беше привлякла няколко момичета за доброволки – от Китай, от Азърбайджан и др. Тук – в Англия помагаше ли ти някой, или се справи сама?

– Проведох обучението сама. С гордост афиширах, че провеждам обучението като представител на Червен кръст. А това всичко е благодарение и следствие на получена квалификация през 2008 г. за обучител по проект на Българския Червен кръст в партньорство с Норвежкия Червен кръст. Знанията, придобити в България се оказаха изключително полезни и за по-широката публика в Англия – на обучението присъстваха студенти от повече от 15 различни страни. Всички участници получиха сертификати за участие от името на клуба на ООН.

– Имаш ли информация, все пак, какво друго, освен информираността, постигна с проведеното от теб обучение? Можеш ли да посочиш и някаква статистика, цифри, факти?

– Изключително съм щастлива, че с проведеното от мен обучение постигнах толкова голям ефект. В анкета, която пуснах в края на обучението 100% отговориха, че биха искали да участват в бъдещи кампании и мероприятия свързани с трафика на хора и също споделиха, че са научили невероятно много и полезна информация, която има приложение в истинския живот.

– Благодаря. Пожелаваме ти все така да си борбена, упорита, поставяща си и постигаща винаги високи цели. А като млад човек не забравяй, че трябва точно в твоята възраст и много-много да се забавляваш.

– Благодаря. Поздравете всички мои приятели от нашият Силистренски младежки Червен кръст.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account