Доброволците от Детско полицейско управление гостуваха на Районния съд в Силистра

Доброволците от Детско полицейско управление гостуваха на Районния съд в Силистра

Доброволците от Детско полицейско управление гостуваха на Районния съд в Силистра

Доброволците от Детско полицейско управление заедно с полицейски инспектор Мария Григорова днес гостуваха на Районния съд в Силистра. Визитата е включена в обучителната им програма и цели децата да се запознаят с основните дейности, мястото и ролята на органите на съдебната власт.

В качеството на домакин, административният ръководител на структурата съдия Мирослав Христов приветства гостите и ги запозна накратко със структурата на съдебната власт, съдебните органи, техните функции и спецификата на работата им.

Имат ли права децата, носят ли наказателна отговорност, в какво качество могат да се озоват в съдебната зала, къде и как могат да потърсят помощ ако станат обект на агресия или друго противоправно деяние? На тези и много други въпроси отговориха съдия Жанет Борова от Гражданската колегия и съдия Галина Василева от Наказателната колегия в Силистренския районен съд. Те подкрепиха думите си с примери от съдебната практика и дадоха на децата ценни напътствия за законосъобразно и етично поведение.

Най-любопитните от доброволците се осмелиха да изпробват съдебните банки в качеството на съдия, прокурор, подсъдим и адвокат в импровизиран съдебен процес. Така те затвърдиха знанията за специалните правила и процедури, по които работи съдебната система, и нормативните актове, които се ползват от нейните органи.

С началото на новата учебна година започнаха занятията по националната програма „Детско полицейско управление“, която се реализира с шестокласници от СУ „Н.Й.Вапцаров“ в Силистра. С помощта на полицаи и експерти от други области децата получат знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си; за справяне в трудни ситуации вкъщи, на училище и на улицата; за своите права и отговорности; за работа в екип, уважение и толерантност към другите.

Детски полицейски управления функционират и към районните управления в Дулово и Тутракан.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account