Едва 83% от силистренци работят с договор

Едва 83% от силистренци работят с договор

Поне 1/5 от работещите българи са в сивия сектор на икономиката и полагат труд на черно под една или друга форма. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата съвместно с КТ “Подкрепа”, изготвено с финансиране по ОП “Развитие на човешките ресурси”, съобщава в. Сега.

Анкетирани са 6337 работодатели и заети от цялата страна в 10 икономически сектора и дейности в края на 2009 г. и началото на 2010 г. Според проучването, близо 8% от хората работят без договор. Те са основно в хотелиерството и ресторантьорството, строителството и шивашката промишленост.

На 8.5% в договора не е записана цялата заплата и вземат част от нея на ръка. Над 1/3 от анкетираните се оплакват, че допълнителният им труд не се заплаща или се плаща само частично. В сектор “Транспорт” това нарушение е масово – при 44.3% от анкетираните.

Два пъти повече са нерегламентираните плащания в по-слабо развитата икономически Северна България, отколкото в Южна, показва проучването. Най-зле е в областите Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Търговище и Разград. Там с договори работят едва 83.5%. Хотелиерството и ресторантьорството водят черната статистика по сектори. Почти 14% работят без договор. Нерегламентираните форми на плащане са 14.5% от всички.

При строителството и транспорта този дял е около 12%. В хотели и ресторанти най-често бавят или не плащат осигуровки – 13.4% от работодателите. В шивашката промишленост нарушителите са около 10%.

Според проучването, половината държава се осигурява на възможния по закон минимум – 46.8% от хората са наети на минималните осигурителни прагове.

Най-масово трудовите правоотношения се нарушават във фирмите с до 10 души, където едва в 76.5% от случаите заплатата се изплаща изцяло и без проблем по договор.

В предприятията с над 250 души близо 93% от заетите работят с договор. Различни изследвания досега оценяваха дела на сивата икономика на около 30%.

На 31 януари министърът на труда Тотю Младенов съобщи, че Главната инспекция по труда (ГИТ) ще даде на прокурор 11 фирми в стараната за системно забавяне на заплатите.

Дни по-късно Софийска районна прокуратура върна на ГИТ сигнала. Прокуратурата не е компетентна да се произнася за нарушения на трудовото законодателство, а в случая от ГИТ не са я сезирали с конкретни данни за извършено престъпление, обясниха магистратите.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account