Експертна комисия огледа поредния аварирал блок в село Калипетрово

Експертна комисия огледа поредния аварирал блок в село Калипетрово

Експертна комисия, назначена със заповед на кмета на община Силистра, посети на място поредния аварирал блок в квартал „Дръстър”, по известен като „Карото”, в село Калипетрово.

Комисията бе свикана след постъпила докладна записка от страна на кмета на селото Йордан Ковачев и на подадена в кметството жалба от обитателите на блок 45 на ул. „Илинден” преди две седмици. Те сигнализират за пропадане и накланяне на блока вследствие на запушена канализация и теч от водопровод.

На място комисията установи, че в избените помещения има около 170 см застояла и примесена с мръсотия вода. Общината е внесла депозит във „ВиК” – дружеството за отводняване на сутерена. Ако е необходим ремонт на водопровода, ще бъде направен пак за сметка на общината, обясни Йорданка Чамурджиева – началник на отдела „Строителство и контрол” в дирекция „Устройство на територията”.

През миналата година такъв проблем е установен в съседен жилищен блок. След отводняването му са направени геоложки проучвания. Те са потвърдили, че оводняване на терена е причинило пропадането там. Поради недостиг на средства са отложени обследването и проектирането на укрепителни дейности. Сега ще бъдат възложено укрепване едновременно за двата блока, увери Чамурджиева. „Като цяло проблемът не е само в състоянието на носещите конструкции, а в поддръжка на сградата”, подчерта експертката. Тя припомни, че блоковете са строени през 1981-82 г., но  благодарение на хората днес са в това печално състояние.

В блок 45 на ул. „Илинден” живеят около 60 човека, 20 от които са деца. Той е част от голям панелен блок, в който преобладават общински жилища със самонастанили се обитатели, от години неплащащи наем за ползване. Такава е картината в голяма част от „Карото”. Община Силистра предприе нестандартна мярка, за да реши проблема с незаконното настаняване и лошото стопанисване. За една година вече са дарени 33 жилища на ромски семейства, подадени са молби от още 30 желаещи. Кандидатите за собствено жилище плащат единствено разноските по вписването на договора за дарение и ДДС върху режийните такси. Така в зависимост от данъчната оценка на жилището, срещу сума от 50 до 130 лева незаконните обитатели стават собственици.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account