Как протече среднозимното преброяване на водолюбивите птици в Североизточна България

Как протече среднозимното преброяване на водолюбивите птици в Североизточна България

Тази година в среднозимното преброяване на водолюбивите птици в Североизточна България се включиха над 40 доброволци на БДЗП от цялата страна, както и служители от регионалните служби на МОСВ.
По време на инициативата в района на Шабленско и Дуранкулашко езера бяха наблюдавани над 90 хиляди гъски, сред които и представители на световно застрашения вид – червеногуша гъска (23 000). Над 35 вида водолюбиви птици бяха установени по време на 3-дневното преброяване. Сред тях бяха и застрашени от изчезване видове като: малкия и качулатия корморан, белооката потапница, къдроглавия пеликан, пойния лебед. Общият брой на наблюдаваните гъски в мониторираните водоеми е 120 000.
Освен водолюбивите птици, ентусиастите преброяваха и хищни и пойни птици.
Тревожен е фактът, че по време на наблюденията бяха установени множество нарушения на Закона за лова и Закона за биологичното разнообразие. В района на с. Звездица бяха намерени 5 простреляни големи корморана, 1 малък корморан и 1 белочела водна кокошка. Друг от доброволческите екипи откри два убити обикновени мишелова, а край плажа на Шкорпиловци беше наблюдавана стрелба по обикновени скорци, в непосредствена близост до защитен вид, какъвто е немият лебед.
Особено силна е ловната преса в района на езерата шабленско и Дуранкулашко, където са установени две убити и над 10 простреляни големи белочели гъски.
Ловът, бракониерството, безпокойството от страна на човека и замърсяването на водните басейни са сред най-сериозните заплахи за местообитанията и популациите на дивите птици.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account