МВР- Силистра съветват: Не отлагайте преиздаването на документите си за самоличност!

МВР- Силистра съветват: Не отлагайте преиздаването на документите си за самоличност!

Снимка: Интернет
Снимка: Интернет

Повече от 22 000 лични карти на граждани от Силистренска област са с изтичащ срок на валидност през 2011 г., 14 000 от тях – през последните три месеца на годината

В края на годината се очаква рязко да нарасне броят на хората, които ще трябва да подменят документите си за самоличност, показват статистически данни от ТЗ „Български документи за самоличност” при ОДМВР-Силистра. През месеците октомври, ноември и декември 2011 г. изтича валидността на близо 14 000 лични карти от общо 22 112 лични карти, които следва да бъдат преиздадени през цялата година. Заради годишните отпуски през летните месеци също се очаква наплив на хора, желаещи да подменят документите си за самоличност.
В същото време през месеците януари и февруари т.г. осезаемо е намалял броят на гражданите, които подават заявления за нови лични документи. 6 683 – над 2000 по–малко от предходните два месеца, са издадените през януари и февруари лични карти от паспортната служба на ОДМВР-Силистра. Затова оттам препоръчват на гражданите да не отлагат подмяната на документите си, дори срокът им на валидност да не е изтекъл. Няма пречка документите им да бъдат преиздадени сега, когато пред гишетата няма опашки. Същото важи и за гражданите, които са се възползвали от 6-месечното автоматично удължаване на валидността на личните карти, изтичащи през 2010 г.
От ТЗ „Български документи за самоличност” припомнят, че съгласно Закона за българските лични документи гражданите са длъжни да подадат заявление за нова лична карта в 30-дневен срок след изтичане на нейната валидност. Същото задължение имат и лицата, които са навършили 14-годишна възраст, както и тези с промяна на името, ЕГН-то, постоянния адрес и др. В противен случай се налага глоба в размер от 20 до 150 лв.
При кражба, загубване, повреждане или унищожаване на документ за самоличност гражданите са  длъжни в 3-дневен срок да декларират събитието в най-близкото управление на МВР, а в 30-дневен срок да са снабдят с нов документ.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account