На 12 май ще се състои изложба „120 години Педагогическо образование в Силистра”

На 12 май ще се състои изложба „120 години Педагогическо образование в Силистра”

Изложба „120 години Педагогическо образование в Силистра” организират на 12 май Русенски университет „Ангел Кънчев”, Филиал -Силистра и Регионален исторически музей – Силистра.

Поводът за изложбата е 40-годишнината от създаването на Институт за подготовка на учители в града ни, преобразуван по – късно във Филиал – Силистра към РУ „Ангел Кънчев”.

В изложбата ще бъдат показани над 140 снимки и документален материал от историята на образователното дело в Силистра, чийто основи се поставят със създаването на Педагогическото училище в града ни през учебната 1890-91 г. Хиляди са завършили тази педагогическа школа, като в някои години броят на учениците е надхвърлял 400. Много от преподавателите са завършили история и педагогика в университета Йена в Германия. След анексирането на Южна Добруджа Педагогическото училище се превръща в гимназия, която намира подслон в Русе, Свищов и Ловеч. Закрито е през 1962 г., като през годините дава на Добруджа и страната 2500 учители.

На 31 август 1971 година  Държавният съвет  на НР България издава Указ №305 за откриване на Учителски институт в град Силистра за подготовка на учители за V – VIII клас на общообразователните  трудово-политехнически училища със срок на обучение 3 години над средно образование.

Той е един от трите института в България,  които имат такъв статут и предмет на дейност (Силистра, Смолян,  Кърджали).

За пет години Институтът за подготовка на учители се разраства и се утвърждава като педагогически център, в който през 1976 година се обучават  1050 студенти – в редовна форма на обучение и 374 студенти в задочна форма на обучение.

Преподават 64 щатни и 18 хонорувани преподаватели. През 1986 година Институтът се премества в собствена сграда.

С Министерско постановление № 41 от 16 февруари 2001 г. Педагогическият факултет-Силистра е преобразуван във Филиал-Силистра в структурата на РУ “Ангел Кънчев”, а Техническият колеж-Силистра става основно структорно звено на университета.

Откриването на изложбата ще се състои на 12 май 2011 г., от 17.30 ч., в залите на Художествената галерия в града.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account