“Не плащай“: Британската кампания набира скорост във Великобритания

“Не плащай“: Британската кампания набира скорост във Великобритания

“Не плащай“: Британската кампания набира скорост във Великобритания

Тъй като предупрежденията за нарастващите сметки за енергия във Великобритания се увеличават с всеки изминал ден, едно гражданско движение призовава потребителите просто да стачкуват.

Инициативата „Не плащай“ се надява да събере един милион поддръжници, които на 1 октомври масово да прекратят директните си плащания към енергийните компании. От средата на юни досега то е събрало повече от 130 000 поддръжници, пише Financial Times.

Сред поддръжниците е и благотворителната работничка Миранда Кемп.

„В тази ситуация имаме много малко власт като потребители, така че имам чувството, че това е всичко, което можеш да направиш, за да кажеш „всъщност, не мога да си позволя това и трябва да направя нещо по въпроса“ – казва тя.

„Не плащай” е един от поредица протести срещу нарастващите разходи за живот в Обединеното кралство. Адвокати, машинисти на влакове и пощенски служители стачкуват за подобряване на заплащането и условията, а медицински сестри и учители също желаят предприемане на действия. Същевременно  кампанията „Достатъчно е достатъчно“, подкрепена от синдикатите, настоява за по-справедливо заплащане на всички, по-ниски сметки за енергия, по-добри жилища и по-високи данъци за богатите.

Кампанията „Не плащай“ беше наречена от правителството „безотговорна“ и предизвика предупреждения, че може да навреди на кредитния рейтинг и да доведе до по-скъпо гориво, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Седмици преди информацията, че от октомври таванът на цените на енергията ще се повиши до 3549 паунда, защитникът на правата на потребителите Мартин Люис предупреди, че бойкотите и стачките на потребителите могат да наберат сила, ако правителството не успее да предложи по-голяма подкрепа на британските домакинства.

„Щом започне да става социално приемливо да не се плащат сметките за енергия, хората ще спрат да плащат сметките за енергия – а вие няма да отрежете всички“, каза той.

През май правителството обяви пакет от мерки на стойност 15 млрд. паунда, включително отстъпка от 400 паунда за всички сметки за енергия, въз основа на таван на цените на енергията от 1971 паунда. През октомври обаче таванът ще скочи с 80% до 3600 паунда, а Риши Сунак и Лиз Тръс, кандидатите за следващ министър-председател, досега са предложили ограничени мерки за справяне с кризата.

От „Не плащай” заявиха, че целта на кампанията им не е „никога да не плащаме“, а временно „да използваме лостове“. Организаторите на кампанията твърдят, че спирането на тока на домакинствата, които участват в протеста, е „изключително малко вероятно“. Но признават, че съществуват рискове, сред които протестиращите да бъдат принудително прехвърлени на предплатени сметки, защото са отменили директните си плащания. Те добавят, че неплащането може да навреди и на кредитния рейтинг на лицето.

Франки Стокс, 21-годишен активист на „Не плащай“ в Манчестър, допреди няколко месеца е бил бездомник и казва, че рискът за кредитните рейтинги е спорен за много домакинства.

„Как можете да очаквате от хора като мен да се притесняват за защитата на кредитния си рейтинг?“ – казва той.

Стокс заяви, че има „богата история“ на подобни стачки на други места, като посочи протестната кампания за ипотечни кредити в Ирландия през 2011 г. „Това не е нещо ново“, добави той. „Стачките на потребителите се провеждат от десетилетия. „

Джилиан Купър, ръководител на отдела за енергийна политика в благотворителната организация Citizens Advice, заяви, че всеки ден се чува с хора, които „изчерпват възможностите си“ за плащане на сметките си за енергия. Но предупреди, че „е важно да се знае, че може да има сериозни последици, ако се натрупат просрочени задължения“.

„Вашият доставчик на енергия може да ви прехвърли на предплатен електромер или, в редки случаи, дори да ви изключи от мрежата.“

Прекратяването на директното плащане може да доведе до преминаване на домакинството към по-скъпа тарифа, докато по-дългосрочните просрочия могат да доведат до ангажиране на колектор или евентуално до решение на окръжния съд.

Купър призна, че кампанията „Не плащай“ е „още един показател за натиска, на който са подложени хората“. Тя призова правителството да предостави по-голяма финансова подкрепа на домакинствата, а енергийните компании „да направят всичко възможно, за да помогнат на клиентите, а не да ги преследват за дългове, които не могат да платят“.

Кемп, чиито сметки са се удвоили през изминалата година, заяви, че е „уверена“, че правителството и енергийните компании ще се намесят до 1 октомври.

„Смятам, че ситуацията е наистина позорна и просто се надявам правителството, който и да стане министър-председател, да се заеме с нея възможно най-скоро.“

Говорител на Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия заяви: „Това е крайно безотговорно послание, което в крайна сметка само ще повиши цените за всички останали и ще се отрази на личния кредитен рейтинг. Въпреки че никое правителство не може да контролира световните цени на газа, ние предоставяме 37 млрд. паунда помощ за домакинствата, включително отстъпката от 400 паунда за сметките за енергия и 1200 паунда директна подкрепа за най-уязвимите домакинства, за да им помогнем с разходите за живот”.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account