ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ Д-Р ВЛАДИМИР ЯНКОВ СЕ ВКЛЮЧИ В ЧЕСТВАНИЯТА НА 133-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СИЛИСТРА

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ Д-Р ВЛАДИМИР ЯНКОВ СЕ ВКЛЮЧИ В ЧЕСТВАНИЯТА НА 133-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СИЛИСТРА

Областният управител д-р Владимир Янков и заместникът му Денка Михайлова се включиха в тържественото честване на 133-та годишнина от освобождението на Силистра от турско робство.

На 10 февруари 1878 година, Силистра става част от Свободна България. Днес, 133 години  по-късно, многолюдно шествие от представители на държавната администрация, на община Силистра и общинския съвет, на политически партии и обществени организации и много родолюбиви граждани се отправи към паметната плоча – исторически знак на мястото, откъдето са влезли руските войски, водени от ген. Андриянов.

Представители на местния клуб „Традиция”, подкрепени от свои съидейници от Русе, усилиха усещането за паметните събития. Десетки ученици и млади хора се поклониха пред подвига на хилядите знаини и незнайни войни и доброволци, отдали живота си за свободата ни.

В знак на признателност и почит, д-р Владимир Янков и Денка Михайлова поднесоха венец.    В обръщението си към силистренци, д-р Янков  изрази увереността си, че „ако днес, заради дистанцията на времето не можем в пълна степен да изпитаме радостта от историческите събития, то сме длъжни да помним и почитаме предците си, посветили живота си на  най-святата и съкровена мечта – свободата”. Според Областния управител, надеждата за бъдещето на Силистра са младите хора, които ще имат възможността, куража и шанса да съхранят и да доразвият това, за което са мечтали техните предци”.

Венци и цветя бяха поднесени и на бюст-паметника на Гено Чолаков – водач на българите за църковна независимост и национално освобождение през Възраждането.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account