Огнен петък са преживели силистренските пожарникари

Човешка небрежност е причината за осемнадесетте пожара, възникнали в Силистренска област на 6 октомври. Горели са основно сухи треви и стърнища. В дванадесет от случаите до щети не се е стигнало след професионалната намеса на огнеборците. Спасени са 3 къщи в село Гарван, 4 – в село Българка, 9 къщи и 200 кошера в село Нова Черна, 50 дка посеви край Старо село и 2 къщи в село Косара. 

Горски пожар възникнал в землището на село Звенимир на 6 октомври около 13.30 часа вследствие на човешка небрежност. Огънят се разпрострял на площ от около 100 дка и освен ниска растителност засегнал и дървета. Огнеборци от Противопожарен участък–Главиница потушили пожара и спасили 200 дка гора.

Поради небрежност изгорели 15 дка акациев пояс в района на село Добруджанка. Пожарът възникнал на 6 октомври около 01.35 часа и бил погасен от служители на Противопожарен участък-Кайнарджа.

Пожар в стърнище се прехвърлил в полезащитен пояс и унищожил около 2 дка ниска растителност. Произшествието е станало но 6 октомври около 12.00 часа в землището на село Майор Ценович. Силистренски огнеборци овладели пожара и спасили намиращи се в близост селски дворове.

Низов пожар в горски масив възникнал и в района на село Бистра. Около 15.00 часа на 6 октомври пожар в стърнище се прехвърлил в гората и се разпрострял на площ от 10 дка, обхващайки треви и храсти. С усилията на силистренските огнеборци и доброволното формирование на село Кайнарджа пожарът бил погасен, а гората спасена.

Десет дка царевица изгорели в землището на село Антимово. Пожарът възникнал на 6 октомври около 10.30 часа вследствие на небрежна работа с огън. Тутракански огнеборци погасили огъня, преди да обхване 300 дка царевична нива и съседна гора.

Небрежност при боравене с открит огън довела до пожар в стопански двор в село Скала на 6 октомври. Дуловски огнеборци се отзовали на сигнал, получен в 13.45 часа, и загасили пожара, преди да обхване къщата на стопанина. Изгорели 100 бали слама.

"Силистра Днес"

Create AccountLog In Your Account