ОДМВР – Силистра: Оръжието със задължителна регистрация в полицията

ОДМВР – Силистра: Оръжието със задължителна регистрация в полицията

Собствениците на газово, сигнално и пневматично оръжие са длъжни да го регистрират в МВР, съобщават от отдел “Охранителна полиция” при ОДМВР-Силистра. Изискването е регламентирано в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, който е в сила от 17 септември 2010 г.

14-дневен е срокът, в който гражданите, закупили такова оръжие след влизането на закона в сила, следва да го регистрират в РУ “Полиция” по постоянен адрес на местоживеене. Същото задължение, но в четиримесечен срок, имат и притежателите на газово, сигнално и пневматично оръжие, придобито в друга страна-членка на ЕС. За неогнестрелните оръжия, закупени преди влизането на закона в сила, срокът за регистрация е една година, т.е. до 17 септември 2011 г.

Регистрацията на газовите, сигналните и пневматичните оръжия се извършва в службите “Контрол над общоопасните средства” в районните управления “Полиция” в Силистра, Дулово и Тутракан. За целта собствениците им попълват собственоръчно декларация по образец. Те трябва да представят оръжието, за да бъдат сверени марката, моделът и калибърът, документите, с които е придобито, и копие на документа за самоличност. В случай че документите за придобиването са изгубени или унищожени, това обстоятелство се отразява по съответния ред.
Наказанието за неспазилите посочените срокове, регламентирано в административно-наказателните разпоредби на закона, е глоба в размер на 500 лв. или имуществена санкция в размер 1500 лв.

Повече от 50 са жителите на областта, регистрирали до момента оръжията си в трите районни управления “Полиция”.

Ruse news

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account