Периодичен отчет за работата си като народен представител направи Стефан Господинов

Периодичен отчет за работата си като народен представител направи Стефан Господинов

Пет бяха засегнатите теми, от силистренския народен представител от ГЕРБ Стефан Господинов на дадената през днешния ден /11.04./ пресконференция. Представителите на местните и национални медии бяха запознати с работата му в парламента, внесени законодателни инициативи и проведени срещи.
Темите на пресконференцията бяха работата на Консултативния съвет по тютюна, предлаганите от негова страна промени в Закона за банките и Закона за кредитните институции, въпросът с изграждането на бъдещата пречиствателна станция на Силистра, рехабилитацията на пътната отсечка Силистра-Шумен и газификацията на  Силистра.
Консултативният съвет по тютюна е бил създаден към  Министерство на земеделието и храните. На неговото последно заседание, в което е участвал и Господинов е взето решение тази година субсидията за тютюнопроизводителите да бъде изплатена на две части – 35 млн. лева до месец май, а остатъкът след приключване на шестмесечието.

Като продължение на борбата му срещу монополите на банките, определи депутатът предложенията за промяна в двата закона, касаещи банките и кредитните институции.
Припомняме, че внесените промени целят всеки, който върне предсрочно кредита си, да не заплаща такса на банката. Облекчението е за ипотечни, бизнес и останалите кредити извън потребителския, за който таксата отпадна. Тази инициатива на силистренският народен представител бе подкрепена и от колегите му от ГЕРБ  Евгени Стоев и Диан Червенкондев. Настоящите изменения са разгледани във финансовата комисия към народното събрание и са изпратени за изразяване на становище до Емропейската комисия. Очаква се до края на месец май, последната да изрази своето становище.
На пресконференцията стана ясно, че Силистренска община  все още не е представила документация за проекта за помпените станции, които трябва да изтласкват отпадните води на Силистра към пречиствателната станция в Айдемир. Според депутата, две по-малки пречиствателни станции ще излязат по-евтино и икономически по-изгодно  отколкото разходите по една голяма, заедно с планираните три помпени станции, с всичките разходи по тях, които включват тръбите, разкопаването на половината град и огромните разходи за ток, които ще консумират при работа. Още повече, че няма нито едно разрешително за тези дейности от отговорните институции, тъй като е планирано тръбите да минават през частни имоти и през изключително държавна собственост, какъвто е Дунавският парк.
Усилено се работи от страна на народния представител и Силистренската областна администрация, пътната отсечка Силистра-Шумен да бъде изградена като високоскоростен път в пътна стратегия 2020. Тази стратегия ще включва пътни проекти за следващия програмен период 2014 – 2020 г. Те ще бъдат част от стратегията 2020, която ще бъде представена от регионалното министерство през септември.
Пакетът от проекти ще бъде съгласуван с мисията на Световната банка през август. Според Господинов такъв път ще е необходим, предвид предстоящото изграждане на Дунав мост при Силистра.
По последната тема – газификацията на Силистра, Стефан Господинов бе категоричен, че такава ще има, противно на появили се спекулации. В тази връзка предстои процедура по договарянето със собственици на земи, през които ще преминава тръбопроводът. Площите няма да бъдат изкупувани, а за тяхното ползване ще се заплаща такса за преминаване на газопровода.

"Силистра Днес"

Related Posts

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account