Полицията ще раздава брошури с информация за безопасност

Пет вида брошури със съвети за безопасност ще бъдат раздадени в учебните заведения в Силистренска област в началото на новата учебна година. Превантивните материали са изработени от Главна дирекция „Национална полиция” – МВР и се издават с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Те са предназначени както за най-малките ученици, така и за тийнейджърите, а тематиката им е съобразена с основните рискове за живота и здравето на децата. За да знаят къде винаги могат да получат съвет и подкрепа, в една от брошурите е представена работата на инспектора в Детска педагогическа стая. Още в първия учебен ден полицейски инспектори ще влязат в в максимален брой от училищата в областта, за да могат брошурите да достигнат до адресатите си в най-кратък срок.

Същевременно и тази година ОДМВР-Силистра предприема допълнителни мерки за сигурността на учениците и обезпечаването на обществения ред в районите на учебните заведения. Проведени са срещи с представители на Регионалното управление на образованието, общинските администрации и с директорите на учебните заведения. Взети са мерки за подобряване на координацията между институциите и създаване на организация за бърза реакция при проблемни или рискови ситуации. В сградите на детските градини и училищата се извършват проверки, за да се отстранят евентуални пропуски в охраната и пропускателния режим. Преди старта на новата учебна година, а и след това полицията ще извършва системен контрол относно забраната за продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца и присъствието на малолетни и непълнолетни в питейните и увеселителни заведения.

Мерки за пътната безопасност на учениците са набелязани в рамките на   традиционната превантивна акция под наслов „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която ще продължи до 31 октомври. Още в първия учебен ден полицейското присъствие в районите на училищата ще бъда заселено. Направени са графици, чрез които ще се осигури дежурство на полицейски сили в пиковите часове, когато децата отиват или се връщат от училище.

В цялата страна дните от 25 септември до 1 октомври са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност, а 30 септември – като Ден на превенцията.

"Силистра Днес"

Related Posts

“Спаси живот! Намали скоростта!”

Коментарите са изключени за “Спаси живот! Намали скоростта!”

Пътна полиция стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Коментарите са изключени за Пътна полиция стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Create AccountLog In Your Account