Почина създателката на балетната школа в Силистра Варта Ценкова

Почина създателката на балетната школа в Силистра Варта Ценкова

След продължително тежко боледуване на 3 март на 75-годишна възраст почина Варта Ценкова – създател на балетната школа в Силистра.

Вартухи Кеворк Макарнаян или просто Варта, както я знаят поколения силистренци, бе „жена, свързала живота си завинаги с децата. Нейните собствени 5 деца и талантливите деца на Силистра”. Така започва визитката на Варта Ценкова в „Силистренска енциклопедия” от Енчо Енчев.

От 1953 г. Варта подготвя програми с деца. Създател и ръководител е на състав за сценични танци, балетен клас, акордеонен оркестър, училищен хор, вокална група. Нейните състави стават ковачница на балерини, хореографи, музиканти и центрове за възпитаване на любов и преклонение пред изкуството. Изявите им са стотици.
За нея балетистът и балетмайстор на Народната опера в Русе Стоян Георгиев казва: „ Тя е педагог с ерудиция, извор на творческа енергия. Даде много за детския забавен жанр. Творец на свободната форма. За половин век даде поколения педагози, хореографи, танцьори с отлични научни и практически познания”.

Варта Ценкова е носител на орден „Майчина слава” и кавалер на едно от най-престижното държавни отличия – орден „Кирил и Методий”.

Поклонението пред тленните й останки ще се състои на 5 март от 10. 00 до 11.30 часа в Дома на учителя в Силистра.

Светла й памет на Варта Ценкова!

"Силистра Днес"

comments
  • Жалко, че една жена открила толкова много таланти не получи и два реда тук. Но явно много бързо се забравя!!! Аз нея познавам но Бог да я прости.

  • leave a comment

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

    Create Account    Log In Your Account