Първото пилотно пристанище за подобряване на навигацията е в Силистра

Пристанището в Силистра е първото в страната, където ще се пробва по-добра навигация на базата на модерна транспортна логистика и използване на т.нар. мултимодален потенциал.

Идеята е да се вклъчат и прилежащите към пристанищата територии. Подобни проекти се реализират или се предвиждат в средните по големина градове от Югоизточна Европа. За реализацията на проекта община Силистра подписа договор за национално съфинансиране по проекта DaHAR „Развитие на вътрешните пристанища по р. Дунав“.

В него Силистра е партньор на община Дунауйварош от Унгария. Взаимодействието на двете общини не е първото по рода си. Преди година община Дунауйварош подари на силистренци архитектурния комплект за новия си мост над река Дунав, минаващ през унгарския град, побратим на Силистра.

Общият размер на бюджета на проекта е близо 2 млн. лева. Друг ефект от него ще бъде изготвянето на т.нар. приоритетни мрежи, предвидени в Зелената книга на ЕС за Трансевропейска мрежа за транспорт.

Междувременно кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов е направил постъпки пред правителството гражданският порт на граничния град да бъде предоставен за експлоатация от общината.

В момента той е към държавната структура „Морска администрация-речно корабоплаване”. Предишното правителство бе уредило този проблем, но в първите месеци на новото управление решаването му бе осуетено.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account