Река Дунав при Силистра замръзна на 60%

Река Дунав при Силистра замръзна на 60%

Ледоходът при Силистра достигна 60% въпреки продължаващото повишаване на нивото на река Дунав, показва справка от местното поделение на морската администрация. Само за седмица водният стълб отчете покачване с близо метър и днес нивото вече е 238 см.

Лед е сковал до 30 метра от крайбрежието навътре в реката. Последното замръзване на реката при Силистра е било през 1985 година, а първите писмени сведения за такова замръзване са от зимата на 1902 – 1903 г.

Вчера екипаж на хидроложкия кораб „Вит” на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път (АППД) единствено е успял да прибере шамандурите в силистренския участък. Засега корабоплаването в района продължава.

Тази сутрин в Силистренско най-ниските температури от минус 13 градуса са измерени в Главиница и Алфатар. В района на Ситово има 2 см. нова снежна покривка. От умерения вятър на места по пътищата продължава образуването на преспи. Снощи закъсал ТИР е изтеглен от село Войново, откъдето минава обходния път Силистра-Добрич. Шестнайсет машини на фирмите за пътно поддържане се грижат за проходимостта на републиканската пътна мрежа в Силистренско.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account