Силистра се поклони пред героите си, загинали за свободата и независимостта на България

Паметникът на Стефан Караджа обедини силистренци вчера (2.06.2012 г.) в почитта им към сънародниците ни, загинали за свободата и независимостта на България. Представители на държавната и местна власт, политически и патриотични организации, ученици, общественици и десетки родолюбиви силистренци се преклониха пред героите, оставили незаличима следа в историята ни.

„За нас Ботев е ореолът на освободителната епопея… На 28 г. той избра саможертвата, в името на свободата на България… Днес се прекланяме пред българския поет, който с огнена страст възпя идеята за свобода и загина за нея. Един велик българин, магнетична личност и талант, покосен от куршум в тежка и неравностойна битка“, посочи в словото си заместник-кметът на Община Силистра Николай Колев, и определи Втори юни като „нашият, български символ за саможертва и подвиг“.

„На този ден, когато изричаме думите „Свобода” и „Независимост” – ние ги свързваме с възрожденския идеал, за „Свободна и независима България”. Свързваме ги с огненото слово на Ботев,  с прозорливостта и далновидността  на Левски, с патриотизма на Таню войвода, непокорността на Бенковски, саможертвата на Батак…“, припомни в обръщението си към своите съграждани областният управител Николай Димов и подчерта: „Те избраха борбата пред Покорството! Те не намериха смъртта си, а своено безсмъртие! Те проявиха национална дързост, която разтърси Балканите, сресна Европа и отекна по целия свят…“. Областният управител изрази и убеждението си, че ако като  потомци на тези наши герои „носим в кръвта и сърцето си поне частица от този кураж, от тази воля, дързост и морал…, сме длъжни да знаем и да помним, че Свободата и Независимостта изискват постоянство, за да бъдат защитавани“. „Длъжни сме всеки ден – с делата си – да осмисляме саможертвата на нашите сънародници и да работим за Отечеството и за страната си! И то по такъв начин, че – не да се настройваме един срещу друг, не да търсим и да изтъкваме онова, което ни разделя – а това, което ни обединява!..“,  изтъкна Николай Димов, а взаключение подчерта:  „Паметта на свидните жертви, които България даде, го изискват!“

Общинският съветник Константин Стоилов представи обръщение на народния представител Стефан Господинов в което призова: „Нека с едноминутно мълчание да почетем подвига на Ботев и сподвижниците му извоюваното за всички нас, защото самите герои не се афишират, те стават такива едва след своята смърт“…

Венци и цветя, в знак на признателност, поднесоха областният управител, заместник-кметовете на Община Силистра Денка Михайлова и Ивелин Лозев, председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, представителна група на клуб „Традиция“, политически и обществени организации,  ученици и граждани.

136 години след драматичните събития във Врачанския балкан, когато е последното сражение на Ботевата чета, точно в 12:00 часа, с 3 минутно мълчание и вой на сирени силистренци се преклониха пред сънародниците си,  благодарения на които живеем в  свободна и независима България.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account