Скъпи светини от Кипър, пристигнаха в Силистра

Скъпи светини от Кипър, пристигнаха в Силистра

Вчера в 15,40 ч. на летище Варна бяха посрещнати скъпите светини от Кипър, съпроводени от протосингела на Констанца архимандрит Андрей. Те бяха посрещнати от протосингела на Доростолска епархия ставроф. ик. Добри Чаков и архиерейския наместник на Дуловска духовна околия свещеноик. Райчо Върбанов.

Вчера, 26 юни, с благословението на Доростолския митрополит Амвросий на пл. “Свобода” пристигнаха чудотворната икона „Агиа Напа” и честният пояс на св. Богородица.

В 18,00 ч. на пл. “Свобода” Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, архиепископът на Констанца Теодосий от Румъния, както и братството от манастира “Дервент”, монахините от манастира “Св. Йоан Кръстител” и духовенство от Румъния и Силистра посрещнаха скъпите светини. С литийно шествие от централния площад те бяха пренесени към катедлания храм „Св. апли Петър и Павел”, водени от биене на клепало и духовия оркестър на гр. Силистра с диригент Димитър Боев.

В храма също множеството народ бяха дошли от съседни градове на Силистра и епархията, а също така и от съседна Румъния, за да посрещнат скъпите светини.

След като светините пристигнаха в храма, където ще останат за поклонение до 30 юни, бе извършен водосвет и молебен за здраве.

В своето слово Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий разказа за историята на иконата и честния пояс: „Докато поясът и иконата са в нашия град, покровът на Майката Божия ще се простира над нас. Нека радостта бъде през всички дни над вас!” Като благодари за откликването на отправената покана на митрополит Теодосий за участието при посрещането на светините, също така и на митрополит Василий за благословението, светините за първи път да напуснат манастира „Агиа Напа”, а също така и Кипър.

В своя отговор митрополит Теодосий каза: “Приех с голяма радост да присъствам при посрещането на тези скъпи светини. Това е единствената реликва отнесена на небето и след това слязла от небето при нас, това е единствената връзка с нашата Майка и ние всички сме нейни чеда. Божията Майка изпраща своята милост и благословия, когато приехме тези светини, и всички ние трябва да се чувстваме, като че сме в притвора на Царството небесно”.

Йеромонах Аркадий от името на митрополит Василий поднесе поздравление: “Ваше Високопреосвещенство митрополит Амвросий, ние с голяма радост откликнахме на вашата молба – знак на нашата обич към Вас, Ваше Високопреосвещенство Амвросий. За нас е голяма радост да донесем тези светини в тази древлепросияла епархия, която е дала толкова много свети мъченици в Православната ни Църква”.

След това бе произнесено многолествие за целия клир и народ.

Montfiz Art Fest 2011

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account