Стартира съвместната дейност на българо-румънски полицейски екипи от «Пътна безопасност» в пограничните райони на двете страни

Стартира съвместната дейност на българо-румънски полицейски екипи от «Пътна безопасност» в пограничните райони на двете страни

От 15 юни до 15 септември съвместни екипи от български и румънски полицаи ще работят в районите на Видин – Калафат, Русе – Гюргево, Силистра – Кълараш, Кардам – Негру Вода и Дуранкулак – Вама Веке

Традиционно през летния туристически сезон, трафикът на превозни  средства по основните направления за движение от Румъния към България е изключително натоварен и интензивен, особено в почивните и предпразничните дни. През месеците юни, юли, август и септември през територията на страната към черноморските курорти преминават много чужди граждани, основно от Румъния, като, за съжаление, не са редки случаите на възникване на тежки пътно-транспортни произшествия. Подобни проблеми са налице и с български водачи на територията на Румъния.
От 15 юни до 15 септември съвместни екипи от български и румънски полицаи ще работят в районите на Видин – Калафат, Русе – Гюргево, Силистра – Кълараш, Кардам – Негру Вода и Дуранкулак – Вама Веке. Съвместните им действия ще бъдат насочени предимно към контрол на разрешената скорост на движение, неправилно изпреварване, употреба на алкохол, на документите за ползване на превозното средство – свидетелство за управление, регистрационни документи, задължителни застраховки, техническото състояние на превозните средства, а също-  контрабанда на цигари и стоки, както и превозване на хора с нередовни документи за пребиваване.
Контролът ще се осъществява по предварително съгласуван между двете страни график. Полицейското правоприлагане ще се осъществява само от полицейските служители от страната-домакин.
Полицейските служители от изпращащата страна, участващи в съвместните наряди на територията на страната-домакин, ще изпълняват дейността си в националната униформа със статут на наблюдатели. В края на всеки месец ще се прави анализ на съвместната дейност, постигнатите резултати, ефективността на действията по отношение подобряване на пътната безопасност и ще се обсъждат предложения за подобряване организацията на работа. Окончателният анализ за резултатите от сътрудничеството между полицейските структури по пътна безопасност на България и Румъния ще бъде направен в края на септември по време на ХІХ-то Национално състезание “Пътен полицай на годината – 2011”.

Съвместната дейност стартира през 2010 г. и се осъществява въз основа на подписаните през юни м.г. в Гюргево от главния секретар на МВР главен комисар Комисар Калин Георгиев и Петре Тобъ – старши кестор и генерален инспектор на румънската полиция «Правила за извършване на съвместни действия на пътните полиции в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на България и Румъния».
По време на международната конференция по пътна безопасност през април т.г. в София, на работна среща на ръководството на ГД «Охранителна полиция» и Марин Моток,  зам. -директор на дирекция «Пътна полиция» при Министерство на държавната администрация и вътрешните работи на Румъния, бяха обсъдени конкретни възпроси за продължаване на миналогодишната практика съвместни българо-румънски екипи да осъществяват контрол по безопасността на движението по време на активния летен туристически сезон в пограничните райони. На проведената среща двете страни се обединиха около извода, че тези проверки рефлектират пряко и непосредствено върху пътнотранспортната обстановка и водят до намаляване напътните инциденти. Действията на съвместните екипи постигат и превантивен ефект върху поведението на пътя на румънските и българските водачи.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account