Трайно безработните не са длъжни да подават данъчна декларация

Трайно безработните не са длъжни да подават данъчна декларация

Българските граждани, които не са получавали никакъв доход през 2010 г. не са длъжни да подават данъчна декларация като физически лица. Не са длъжни да попълват данъчния формуляр и безработните, които са били без работа през цялата 2010 г. Всички физически лица, които през 2010 г. са сменили работодателя си, но към 31.12.2010 г. имат нов работодател и той е определил годишен данък за всички доходи от трудови правоотношения, включвайки и тези от предходния работодател също нямат задължение да подават данъчна декларация.

Длъжни да подадат формуляр за облагане на доходите са онези лица, чиито трудови правоотношения са били прекратени през 2010 г. и към 31.12.2010 г. не са започнали работа при друг работодател. Тези граждани трябва да попълнят основната част на данъчната декларация и Приложение 1 към формуляра и да го подадат, за препоръчване по пощата, до изтичането на работното време днес.

Декларации за доходите на физически лица, работили само по трудово правоотношение ще се приемат днес, 2.05.2011 г. без изискваните по закон служебни бележки за получените доходи. По изключение тези документи могат да бъдат представени в офиса на НАП по постоянния адрес на физическото лице в двуседмичен срок; няма пречка служебната бележка да бъде изпратена и по пощата.

Всички офиси на НАП ще работят днес с удължено работно време, докато има чакащи клиенти. Системата за подаване на декларации за доходите по интернет ще остане отворена до 24,00 ч. днес, съобщават още от приходното ведомство.

Подробни указания за декларирането на доходите и плащането на данъците са публикувани в сайта на НАП www.nap.bg, консултация по данъчни въпроси гражданите могат да получат и от информационния център на телефон 0700 18 700.

Често задавани въпроси:

1. Работил съм няколко месеца през 2010 г., но към 31.12.2010 г. съм бил безработен, трябва ли да подам декларация?

Да, срокът за това е 2 май 2011 г. като по изключение се допуска декларацията да бъде подадена без към нея да се прилагат служебни бележки за получените доходи.
2. През 2010 г. смених работодателя си, но към 31.12.2010 г. работя на трудов договор. Трябва ли да подавам годишна данъчна декларация?

Не, ако последният ви работодател е преизчислил годишния ви доход, респ. годишния данък.
3. През август месец на 2010 г. ми е прекратен трудовия договор. До края на 2010 г. съм била регистрирана в бюрото по труда. Трябва ли да декларирам получените обезщетения за безработица в годишната си данъчна декларация?

Не, получените обезщетения за безработица или пенсии, например, не подлежат на деклариране в данъчната декларация. Във вашия случай трябва да попълните само Приложение 1 към данъчната декларация, като в него впишете само доходите от трудово правоотношение.
4. В средата на 2010 г. се пенсионирах, към 31.12.2010г. не работя на трудов договор. Следва ли да подам годишна данъчна декларация?

Да, трябва да подадете данъчна декларация в която да впишете доходите от трудово правоотношение, пенсиите не се декларират.

"Силистра Днес"

Related Posts

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account