Ученици от СОУ “Н.Й.Вапцаров” ще ни припомнят Холокоста

Ученици от СОУ “Н.Й.Вапцаров” ще ни припомнят Холокоста

Снимка: Интернет

По традиция утре учениците от ХІ а клас на училище “Н.Й.Вапцаров” ще отбележат “Деня на Холокоста”. Години наред те не пропускат да ни върнат в потресаващото минало, било чрез презентации и постери, било с открити уроци. Всичко това не остава незабелязано и с всяка една година гостите стават все повече, като припомняме, че преди години гост по повод “Деня на Холокоста” бе Яков Джераси, основател и председател на фондация “България”. Потресаващи кадри от лагерите Аушвиц и Бухенвалд, показващи разхвърлени тела, тъжни детски очи, лагерни песни  ще са само част от открития урок, който ще се проведе утре (10.03.11г) от 14:30 часа в 409 зала на СОУ “Н.Й. Вапцаров”.

Очаквайте утре снимки и видео материал.

"Силистра Днес"

comments
  • Велислав Алтънов

    09.03.2011 at 22:43

    Мисля, че тези ученици много несправедливо забравят за 70 милиона измрели от глад китайци по време на диктатурата на Мао. Трябва да намерят време да почетат и тях. Също и за 20 милиона руснаци, през време на Втора световна война. Виж, дали Хитлер точно или Сталин ги е избил, не е толкова важно, цифрата е тази. Защо учениците от Силистра не ги спомеват никъде?
    А това – колко точно Българи са изклани по турско, колко са избити по комунистическо, колко Българи са ослепени от Василий Българоубиец и колко милиони са асимилирани културно от Румъния, Сърбия, Гърция, Турция, Украйна и Русия – това пък, хептен няма никакво значение!
    Или пък това, че в моменат нацията ни е в демографски срив и Българите отиват към малцинство, поради политически и икономически и културен геноцид – голяма работа!
    От къде на къде ще честваме Българските трагедии я?!?
    Я, по-добре да помислим и да поплачем за другите – китайци, руснаци, евреи… Те са важни. Ние – от къде на къде да означаваме нещо за някого – най-вече за себе си?
    За какво ли се сетих за приказката “Болен здрав носи”?

  • Ирина Иванова

    10.03.2011 at 10:30

    Днес ние ще почетем героизма на българите по време на Холокоста. Това също е част от историята ни, а всички, спомогнали за спасяването на евреите, заслужават почит!

  • гражданин

    11.03.2011 at 19:24

    Според господин Алтънов този урок трябва да отрази всички проблеми на човечеството-глобални и регионални.
    А иначе казано-от образование и история в България разбират всички.

  • Арнаудов

    12.03.2011 at 9:49

    А ти като не си ги забравил как ги почете? Или просто така за критиката, да видим широките ти знания по темата. Е, видяхме ги. Може да направиш поменик на жертвите, особено тези на Василий ІІ.

  • Велислав Алтънов

    20.03.2013 at 12:37

    Арнаудов, ще ти го кажа по друг начин, защото иначе, явно е много сложно за тебе да се сетиш: Арнаудов, ела малко да поплачеш на гроба на моите близки, това първо. После, ще те поканя да направиш малка лектория за тяхното величие и за това, колко много са ценни за България, това второ; трето, да дадеш своя волен принос да изградя мемориал на моите прадеди, защото са изключително ценни. А за твоите деди… недей да мислиш. Затова пъро ела на моето събитие. То е по-важно от това за твоите покойници… Сега стопли ли?

  • leave a comment

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

    Create Account



    Log In Your Account