Циганин: етническа или социална квалификация?

Циганин: етническа или социална квалификация?

Снимка: Интернет
Снимка: Интернет

Включително в мазетата и на тавана, или може би най-вече там. Дали става дума за бригада работници? За бригада апаши? Определението “циганска” отприщва лавина от коментари, в които възелът е: мразим ли хората от този етнос? Расисти ли сме?
Мразя расизма и циганите! Тази не особено остроумна смешка от соца очевидно още витае в уж прозрачните пространства на българския етнически модел. Във форума преобладава мнението, че табелката е сложена правилно: хората се страхуват от крадци. Ето я първата издънка в нашата декларация за толерантност: ние сме убедени, че ромът непременно е крадец. Това е аксиома, доказателства не са необходими. Но и не е трудно да се съберат, стига да пожелаем. Каквото и да декларираме, ние предпочитаме да сме по-далеч от Факултето и от Столипиново. Това наше желание расистко ли е? Да не забравяме, че гетата на 21 век не са природно явление и че няма значение дали обитателите им ще бъдат наречени цигани, роми или номади. Европейско е да сме толерантни, но защо ли Европа ни върна ромите. Едва ли само защото са мургави, предпочитат шарените дрехи и слушат шумна музика.
Някой може ли да каже защо например етническата толерантност към арменците не подлежи на съмнение? И те не са синеоки и руси! Но няма по-добър пример в света от тяхната си формула: хем да се интегрират с народа, сред който живеят – хем да съхранят идентичността си. Защо при циганите /пардон-ромите!/ това не се получава?
Българската конституция изключва дискриминацията, включително тази по етнически белег. Ако един съдържател на кафене или басейн откаже достъп на посетител, който видимо е мръсен или пиян – това дискриминация ли е? Мърлявият българин няма и да си помисли за такава квалификация. Мърлявият ром ще доведе един куп неправителствени организации! Той е научил, че има права – и си ги търси. Има право на помощи за отопление, детски добавки, чувалчета с брашно и ориз от Червения кръст.
Има право да ти пуква ушите и душата с кръшни децибели, докато завихря поредната си сватба. Защо ли не се хвърля със същата страст да се бори за някое работно място! Да си плаща данъците, сметките за водата, за тока. Да внимава децата му да не бягат от училище и да не ги жени 12-13-годишни, и т.н.
Образована жена с ромско потекло заяви преди време в ТВ-предаване, че ромът в България няма никакви проблеми, ако е работещ човек и ако спазва правилата и законите, както впрочем се очаква от всеки гражданин. Тогава човекът от този недолюбван етнос става невидим: т.е. сам той преодолява образа, който племето му с годините е създавало. Това ли е решението? Колкото до “циганин”, това по-скоро е социална квалификация. Какви сме ние, щом за нас е нормално да си метнем торбичката с боклука от терасата? Щом надуваме нощем гръцко или чалга – напук на съседа, който ни е направил бележка да не си пускаме фаса на терасата му. Ех, цигански души…

Разкрития

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account