„Гражданска защита” вече е част от Областно управление “Пожарна безопастност и защита на населението”

„Гражданска защита” вече е част от Областно управление “Пожарна безопастност и защита на населението”

Областният управител д-р Владимир Янков бе домакин на отчета на областно управление „Гражданска защита” за 2010 г.

Днес (сряда, 26.01.2011 г.) в Заседателната зала на областната администрация, в.и.д. началник на „Гражданска защита” в Силистра инж. Денко Вълев представи данните от дейността на управлението на представители на общините в област Силистра и на членовете на Областния щаб за координация на спасителните и аварийно-възстановителни дейности.

4 бяха акцентите в работата на „Гражданска защита” – Провеждане на дейности по защитата при бедствия, Превантивна дейност, Управление на собствеността и материално-техническото осигуряване и Финансово-счетоводна дейност.

Аварийно-спасителната дейност през 2010 г е осъществявана от 5 екипа с по 5 души на 24 часово дежурство. Използваната техника  – 9 бр. автотракторна-, 4 бр. инженерна- и 7 бр. спасителна техника.

„Гражданска защита” е участвала в овладяването на 243 инцидента, от които – 23 наводнения, 36 бури, силни ветрове и дъждове, 97 причинени от снегонавяване и обледяване, 18 катастрофи, 1 удавяне и др.

Оказана е помощ на 445 души.

Координацията на дейността е осъществявана от единна спасителна система. Извършвана е от оперативния информационно – комуникационен център, чрез Началника на ОУ “Гражданска защита”, съгласно Плана за „Провеждане на спасителни и неотложни аварийно възстановителни работи” за област Силистра

Инж. Вълев отчете, че през миналата година е извършена оценка на риска на всички потенциално опасни водни обекти на територията на областта, създадена е справка с потенциално опасните сгради, негодните за употреба и застрашените от само разрушаване, извършени са проверки на учебните заведения и детски градини с цел –  предприемане на превантивни мерки за повишаване сигурността на  децата и учениците, 127 ученика са преминали обучение в „Гражданска защита”, обучени са и доброволците от изградените групи от общините Кайнарджа и Ситово и др.

Новото областно управление ще бъде позиционирано в сградата на КАТ. Окомплектоването на структурата трябва да приключи до месец март т.г.

Областният управител д-р Владимир Янков подчерта, че предвид повишаващата се употреба на различни видове енергия в съвременния свят, нараства опасността от инциденти и аварии, както в бита така и в промишлеността. В този смисъл, д-р Янков определи обединяването на институциите като „наложително и навременно, предвид необходимостта от бързи и адекватни реакции на екипите.”

Област Силистра

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account