Балет “Аксел” с награда от Международен конкурс “Изкуство и приятели” във Варна

Балет „Аксел” към Център за работа с деца (ЦРД) в гр. Силистра, с ръководител Адриана Мумджиева, се завърна от Варна с награда от XII-я Международен конкурс „Изкуство и приятели”.

В периода 25 – 27 Юни 2012 г. в град Варна се проведе XII-ия Международен конкурс „Изкуство и приятели”. В тазгодишното издание участваха творчески колективи от България, Грузия, Русия и Армения. Те се състезаваха в категории детски фолклорни танци, камерни танци и естрадни танци, разделени в три възрастови групи. На сцената на Народно читалище „П. Р. Славейков 1928” се изявиха четири български, три грузински, три арменски и два руски танцови състава. Изпълнителите се оценяваха от жури, представители на Дружество на хореографите – Варна, в състав: Митко Дянков – председател и членове: Иван Русанов – хореограф, Йордан Илиев – хореограф, Пепа Стойкова – хореограф, Радослав Иванов – хореограф. Победителите в конкурса получиха звание „Лауреат” и награди за първо, второ и трето място.

На тазгодишния конкурс „Изкуство и приятели” модерен балет „Аксел” представи България в категория „естрадни танци”. В този жанр балетът, който беше единственият представител от страната, се съревноваваше с изпълнители от Русия. Силистренските грации участваха с танци от най-новия си репертоар, разучавани през изминалата учебна година. Общо 30 от чаровните балерини на „Аксел” се състезаваха в трите възрастови групи, представяйки шест танца – по два във всяка група. Изпълненията на „Аксел” се откроиха с модерна хореография и оригинални сценични костюми, изработени специално за всеки танц лично от ръководителката на балета – г-ца Адриана Мумджиева. За доброто си цялостно представяне балетът беше удостоен с второ място в престижния конкурс.

Международният конкурс „Изкуство и приятели” се провежда за пръв път през 2001 година в гр. Варна. В дванадесетте издания на конкурса са се изявявали таланти от България, Русия, Украйна, Грузия, Финландия, Словакия и Сърбия. През годините участниците са се състезавали в няколко категории: автентичен и обработен фолклор, естрадно пеене, модерни, класически и бални танци, цирково изкуство, акробатика, смесени, еднородни и камерни хорове.

Изпълнителите мерят сили  в пет възрастови групи, сред които не само деца и младежи, а и възрастни. Възрастовите граници са:
І група – до 10 години;
ІІ група – до 14 години;
ІІІ гупа – до 18 години;
ІV гупа – младежи;
V гупа – възрастни.

Конкурсът „Изкуство и приятели” си поставя за цел не просто да демонстрира танцово, певческо и инструментално изкуство, а да покаже, че те са пътят към сърцата ни. Ежегодно изпълнители от страната и чужбина доказват, че изкуството и усмивката са най-прекият път към обединение на нации и етноси.

Организатори на конкурса са Дружество на хореографите – Варна, Народно читалище „П. Р. Славейков 1928” – Варна и туроператорска фирма „Квинта 94”.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account