С над 330% са се покачили цените на имотите в Силистра за 10 години

С над 330% са се покачили цените на имотите в Силистра за 10 години

Снимка: Интернет

Средно с над 200% са се повишили цените на жилищата в България през последното десетилетие. Това показва анализ на пазара, направен от агенцията за имоти “Бългериан пропертис” (Bulgarian Properties) на базата на данните от Националния статистически институт (НСИ) и Агенцията по вписванията.
“Бяхме свидетели на едно много динамично за имотния сектор в България десетилетие, което донесе драстично нарастване на цените и обемите от сделки, както и активността в строителството, последвано от рязък спад през последните две години”, коментира Полина Стойкова.
Данните показват, че от 2000 г. до средата на третото тримесечие на 2008 г. цените на жилищата в областните градове са вървели непрекъснато нагоре, след което започва постоянен спад надолу. Средно ръстът на цените на апартаментите в областните градове за последните 10 години е 201%. Най-голям е ръстът на цените в Силистра – над 330%.
Поскъпналите цени са един от най големия проблем на посредническите къщи, понеже продажбите на жилища са намалели с 45% през 2010 г. спрямо пика им през 2007 г. Това показват данните на Агенцията по вписванията, анализирани от “Бългериан пропертис”. През 2008 г. спадът е с 5% спрямо предходната година, през 2009 г. – 37%, а през 2010 г. – 7%.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account