114 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

114 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

114 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

На 22 септември 2022 г. от 11 часа пред паметника на Васил Левски в Силистра ще бъдат поднесат венци и цветя по повод 114 години от Независимостта на България.
На 22 септември през 1908 г. е провъзгласена Независимостта на България.
Изминали са три десетилетия след Руско-турската война от 1877-1878 година, приключила с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор.
Последвалият го Берлински договор попарва надеждите на българите за национално обединение. Земите, населени предимно с българи, са разделени на пет части. Това води до последвалите войни за национално обединение, с хиляди жертви по фронтовете, в името на националния идеал.
Независимостта на България тържествено е обявена на 22.09.1908 г. в църквата “Св. 40 мъченици” в Търново.
С този исторически акт българската държава отхвърля политическата си зависимост, наложена от Великите сили, българският княз приема титлата “цар”, а княжеството става Царство България.
В нощта срещу 22 септември 1908 г. министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд I на военния параход “Цар Крум” край Русе. От там княз Фердинанд и цялото българско правителство отпътуват по железницата за Търново. Княжеският влак с българските държавници прави почивка на гара Две могили. Там Александър Малинов написва Манифеста на независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите. В него се казва: “Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за своя културен и икономически напредък, в това направление нищо не бива да спъва България, нищо не трябва да пречи на преуспяването й. Такова е желанието на народа ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска. Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво и едно да желаят.”
22 септември 1908 г. ще остане в историческата памет като чисто българско начинание, с извоюваната икономическа и политическа свобода и със завръщането на историческата карта на света.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account