140 снимки разказват 120-годишна история на учителството в Силистра

140 снимки разказват 120-годишна история на учителството в Силистра

Педагогическото училище, Силистра, 1890 г. - днес е Художествена галерия © РИМ-Силистра
Педагогическото училище, Силистра, 1890 г. - днес е Художествена галерия © РИМ-Силистра

140 снимки и документи са подредени в изложба „120 години Педагогическо образование в Силистра”, която се открива тази вечер от 17.30 ч. в Силистра.

Изложбата разкрива основите на учителското образование с първото Педагогическо училище в града, открито за учебната 1890-91 г. Преминава през румънския период на окупация, когато Педагогическото училище е превърнато в гимназия и намира подслон в Русе, Свищов и Ловеч. Закрито е през 1962 г., като през годините дава на Добруджа и страната 2500 учители. На 31 август 1971 година в Силистра е открит Учителски институт за подготовка на учители за V – VIII клас на общообразователните трудово-политехнически училища със срок на обучение 3 години над средно образование. Той е един от трите института в България, които имат такъв статут и предмет на дейност (Силистра, Смолян, Кърджали). През 2001 г. Педагогическият факултет-Силистра е преобразуван във Филиал-Силистра към РУ “Ангел Кънчев”, а Техническият колеж-Силистра става основно структорно звено на университета.

Организатори на изложбата „120 години Педагогическо образование в Силистра” са Русенският университет „Ангел Кънчев”, Филиал -Силистра и Регионалният исторически музей в града.

Светлана Петрова

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account