8 май- Световен ден на червения кръст и червения полумесец

8 май- Световен ден на червения кръст и червения полумесец

За първи път 8 май е отбелязан като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан – идеолога и създателя на Международното червенокръстко движение.

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) и Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) предложиха тази година девизът за отбелязването на червенокръсткия празник да бъде посветен на доброволността, като се постави акцент и върху насърчаването на доброволчеството.

От много години на 8 май се придава по-универсално значение, подкрепят се индивидуални инициативи и обществени кампании не само за ролята и значението на националните червенокръстки дружества, но и за принадлежността на всяко от тях към световното движение на Червения кръст и Червения полумесец.

8 май е повод за много национални червенокръстки дружества да представят своите дейности и да наблегнат върху своята интернационална принадлежност като членове на голямото семейство – международното движение на Червения кръст и Червения полумесец.

Българският Червен кръст се присъедини към идеята тази година  8 май  да бъде отбелязан с девиза

“Открий доброволеца в себе си!”

Българският Червен кръст е национално дружество с утвърдена политика за развитие на доброволчеството, с дългогодишни традиции в привличането, мотивирането, обучението и насърчаването на доброволците, които са не само силата и енергията на нашата организация, но и нейният облик, нейната същност.

Българският Червен кръст работи по няколко десетки програми и проекти, като подпомага най-уязвимите групи в обществото. Огромна част от дейностите са ръководени, координирани и осъществявани от нашите добре обучени и дълбоко мотивирани доброволци.

Нашата организация е на 132 години и в своята дългогодишна история винаги е получавала мощна подкрепа и висока оценка на всичко, което прави за хуманизиране на  обществото у нас, за утвърждаването на висока нравственост и приемането на хуманитарните принципи и норми. Всичко това Българският Червен кръст осъществява с всеотдайната работа и усилията на хилядите свои доброволци.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account