Столичанин благодари на полицията в Тутракан за предотвратена телефонна измама

Столичанин благодари на полицията в Тутракан за предотвратена телефонна измама

Изобретателни мошеници изпробват нова престъпна схема за заблуда на възрастните хора

В писмо до директора на ОДМВР-Силистра комисар Ивелин Иванов жител на столицата изказва благодарност към служителите и ръководството на РУ „Полиция” – Тутракан за техния професионализъм и човешко отношение към  родителите му, изпаднали в беда.  В петък, 11 февруари, възрастна двойка  от село Белица едва не станала жертва на ловки телефонни измамници. Хванала се на уловката, че е разговаряла със сина си, който се нуждае от спешна операция, жената наела такси, за да предаде бързо необходимата за „лечението” му сума от 3000 лв.
След получаване на сигнала за случая служители на РУ „Полиция” – Тутракан предприели светкавични действия и успели в рамките на 10 минути да установят таксиметровия автомобил и да предотвратят измамата.
„Намирайки се далеч от дома на родителите си и когато те са вече възрастни и уязвими, за мен е важно да знам, че все пак има институция, която си върши добре работата и ни дава повод да сме малко по-спокойни и сигурни!”, завършва писмото си гражданинът.

Нова престъпна схема за телефонни измами е засечена през последните дни. В полицията няма данни за измамени хора, но сигнали за подобни опити постъпват от различни селища в цялата област. Гражданите получавали обажданията предимно на стационарните си телефони. Представяйки се умело за син, дъщеря, внук или внучка, мошеникът им съобщавал, че е пострадал тежко при автомобилна катастрофа, намира се в болница и се нуждае от спешна операция. За целта близкият му трябвало да предаде определена сума на мним доцент, който ще извърши операцията.
Въпреки широката медийна разгласа, все още актуална остава и измамата „плащане на парична гаранция за освобождаване от ареста”. И при нея мошеникът заблуждава жертвата си, че разговаря с близък родственик, който е допуснал тежка автомобилна катастрофа със загинали или пострадали хора и е задържан в ареста. Контактът продължава със съучастник, който от името на прокурор, адвокат или полицай иска пари за освобождаване от наказателна отговорност.
Полицията съветва гражданите да не се доверяват, в случай че получат подобни обаждания. За да се уверят в самоличността на своя близък, да търсят обратна връзка с него или да се свържат с други общи познати и роднини.
В никакъв случай да не дават пари на непознати. При всяко съмнително обаждане, преди да предприемат каквото и да било, да уведомят най-близкото полицейско управление на телефони 166 или 112.

МВР Силистра

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account