От Видин до Силистра по мразовития Дунав

От Видин до Силистра по мразовития Дунав

416 км с каяк по Дунав, от Видин до Силистра, за 4 дни, през най-студения месец в годината, в името на защитата на 4 вида птици, застрашени от изчезване – стартира сега!


Борислав Найденов и Александър Паздерски; Снимка: Go Wild
Борислав Найденов и Александър Паздерски; Снимка: Go Wild

Когато четете този текст, Александър Паздерски и Борислав Найденов вече би трябвало да са изминали част от първия етап на рекордното им зимно спускане с каяк по Дунав. За първия ден са предвидили преход от 88 км, от Видин до Козлодуй – и това ще е най-късия им етап от целия маршрут включващ 416 км гребане от Видин до Силистра.

Преди да потеглят, Александър сподели по телефона, че „времето е чудесно, температура малко под нулата, почти няма вятър. Направо прекрасно, в сравнение с условията при които направихме тренировъчното спускане от Ново село до Видин на 30 декември. Тогава температурата беше минус 14, всичко по нас замръзваше и се обледяваше, но основният проблем беше мъглата. При видимост под 20 м трябва да караш плътно край българския бряг, което увеличава разстоянието значително, както и риска от сблъсък с кораб или други препятствия – като строящия се втори мост край Видин” – обяснява Александър.

Въпреки това успяхме да изминем близо 50 км за малко над 5 часа. Или може би именно поради това – студът не позволяваше да спираме да гребем дори за няколко секунди”. Ако всичко е наред, двамата би трябвало да стигнат Козлодуй около 19ч. вечерта след близо 11 часа интензивно гребане. А там ще ги посрещнат група местни приятели, с които се виждат всяка година, най-вече по реките. След Козлодуй двамата ще се устремят към Никопол (разстоянието е 106 км), на следващия ден ще завоюват разстоянието между Никопол и Русе (102 км), а на последния ден се очаква да акостират в Силистра (120 км).

Смразяващата новина достига до вас, благодарение на Дир.бг

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account