С над 330% са се покачили цените на имотите в Силистра за 10 години

С над 330% са се покачили цените на имотите в Силистра за 10 години

Снимка: Интернет

Средно с над 200% са се повишили цените на жилищата в България през последното десетилетие. Това показва анализ на пазара, направен от агенцията за имоти “Бългериан пропертис” (Bulgarian Properties) на базата на данните от Националния статистически институт (НСИ) и Агенцията по вписванията.
“Бяхме свидетели на едно много динамично за имотния сектор в България десетилетие, което донесе драстично нарастване на цените и обемите от сделки, както и активността в строителството, последвано от рязък спад през последните две години”, коментира Полина Стойкова.
Данните показват, че от 2000 г. до средата на третото тримесечие на 2008 г. цените на жилищата в областните градове са вървели непрекъснато нагоре, след което започва постоянен спад надолу. Средно ръстът на цените на апартаментите в областните градове за последните 10 години е 201%. Най-голям е ръстът на цените в Силистра – над 330%.
Поскъпналите цени са един от най големия проблем на посредническите къщи, понеже продажбите на жилища са намалели с 45% през 2010 г. спрямо пика им през 2007 г. Това показват данните на Агенцията по вписванията, анализирани от “Бългериан пропертис”. През 2008 г. спадът е с 5% спрямо предходната година, през 2009 г. – 37%, а през 2010 г. – 7%.

"Силистра Днес"

Related Posts

Калипетрово ще празнува 170 години от освещаването на храм “Св. Димитрий”

Коментарите са изключени за Калипетрово ще празнува 170 години от освещаването на храм “Св. Димитрий”

Автомобил е горял през изминалата нощ

Коментарите са изключени за Автомобил е горял през изминалата нощ

Нови колекции и експонати в Силистра за Деня на музеите

Коментарите са изключени за Нови колекции и експонати в Силистра за Деня на музеите

leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create AccountLog In Your Account