Утре започва националната “Ученическа конференция по история”

Утре започва националната “Ученическа конференция по история”

Организаторите и част от гостите

След поредици от изложби и конкурси, последвани от благотворителен концерт , изявите на училище СОУ “Н.Й.Вапцаров” по случай 70 годишнината му продължават с провеждането на Национална ученическа конференция по история на тема “70 години от подписването на Крайовската спогодба и връщането на Южна Добруджа”.
До момента около 30 екипа от 20 селища са подали заявка за участие, като представители има от: Добрич, Тервел, Генерал Тошево, Варна, Русе, Разград, Шумен, В. Търново, Свищов, Търговище, Тутракан, Дулово, Стара Загора, Сливен, Карлово, Кърджали, Хасково и др. Интересен факт е, че от представителите на силистренските училища, заявка за присъствие е подадена само от ЕГ “Пейо Яворов”.
Конференцията ще се базира на ученически разработки на тема “70 години от подписването на Крайовската спогодба и връщането на Южна Добруджа” под формата на есета, доклади и пр. Предвижда се да се проведе на два големи етапа, като на 05.04.2011 г. в 08:00 часа е откриването и в залата на “Общински съвет” – гр. Силистра, което ще продължи до обяд, а втората сесия, в която ще се представят доклади и презентации ще започне след кратка почивка и ще продължи до 15:00 часа. Веднага след това организационния комитет е предвидил разходка на гостите из града, озаглавена “По стъпките на свободата”, която ще приключи в двора на училище СОУ “Н.Й.Вапцаров”. Там официално ще бъде открита паметна плоча , свидетелстваща не само 70-тата годишнина от връщането на Южна Добруджа, а и годишнината на училището.
Главната идея на проекта, осъществен благодарение на учителите (организатори) Н.Тодоров, М.Костова, Л.Николова и М.Тодорова е да се публикуват есетата и докладите, които утре ще се презентират, в  научен сборник.
“Ние искаме да накараме децата да отворят сърцата си за българското и родното”, допълниха организаторите.
Интересни факти от родовата история, регионалния печат, преразкази на случки от съвременници на събитията, ще са само част от утрешната конференция. Според организационния комитет материалът в учебниците по темата на конференцията не е достатъчен и именно, чрез нея ще има възможност да се обогати материала.

Искаме да ви припомним, че провелия се благотворителен концерт на 24.03.2011 г. бе с цел събиране на помощ на отбора по лека атлетика- момичета, за участие в младежкия световен шампионат.  Кампанията не е приключила и до момента са събрани около 1000 лв, с които са платени първоначалната такса и самолетните билети на участниците. Община Силистра обеща финансова помощ, но за момента тя не е осъществена.

Екипът на “Силистра днес” ще ви информира за всичко случващо се около конференцията.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account