Стартира съвместната дейност на българо-румънски полицейски екипи от «Пътна безопасност» в пограничните райони на двете страни

Стартира съвместната дейност на българо-румънски полицейски екипи от «Пътна безопасност» в пограничните райони на двете страни

От 15 юни до 15 септември съвместни екипи от български и румънски полицаи ще работят в районите на Видин – Калафат, Русе – Гюргево, Силистра – Кълараш, Кардам – Негру Вода и Дуранкулак – Вама Веке

Традиционно през летния туристически сезон, трафикът на превозни  средства по основните направления за движение от Румъния към България е изключително натоварен и интензивен, особено в почивните и предпразничните дни. През месеците юни, юли, август и септември през територията на страната към черноморските курорти преминават много чужди граждани, основно от Румъния, като, за съжаление, не са редки случаите на възникване на тежки пътно-транспортни произшествия. Подобни проблеми са налице и с български водачи на територията на Румъния.
От 15 юни до 15 септември съвместни екипи от български и румънски полицаи ще работят в районите на Видин – Калафат, Русе – Гюргево, Силистра – Кълараш, Кардам – Негру Вода и Дуранкулак – Вама Веке. Съвместните им действия ще бъдат насочени предимно към контрол на разрешената скорост на движение, неправилно изпреварване, употреба на алкохол, на документите за ползване на превозното средство – свидетелство за управление, регистрационни документи, задължителни застраховки, техническото състояние на превозните средства, а също-  контрабанда на цигари и стоки, както и превозване на хора с нередовни документи за пребиваване.
Контролът ще се осъществява по предварително съгласуван между двете страни график. Полицейското правоприлагане ще се осъществява само от полицейските служители от страната-домакин.
Полицейските служители от изпращащата страна, участващи в съвместните наряди на територията на страната-домакин, ще изпълняват дейността си в националната униформа със статут на наблюдатели. В края на всеки месец ще се прави анализ на съвместната дейност, постигнатите резултати, ефективността на действията по отношение подобряване на пътната безопасност и ще се обсъждат предложения за подобряване организацията на работа. Окончателният анализ за резултатите от сътрудничеството между полицейските структури по пътна безопасност на България и Румъния ще бъде направен в края на септември по време на ХІХ-то Национално състезание “Пътен полицай на годината – 2011”.

Съвместната дейност стартира през 2010 г. и се осъществява въз основа на подписаните през юни м.г. в Гюргево от главния секретар на МВР главен комисар Комисар Калин Георгиев и Петре Тобъ – старши кестор и генерален инспектор на румънската полиция «Правила за извършване на съвместни действия на пътните полиции в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на България и Румъния».
По време на международната конференция по пътна безопасност през април т.г. в София, на работна среща на ръководството на ГД «Охранителна полиция» и Марин Моток,  зам. -директор на дирекция «Пътна полиция» при Министерство на държавната администрация и вътрешните работи на Румъния, бяха обсъдени конкретни възпроси за продължаване на миналогодишната практика съвместни българо-румънски екипи да осъществяват контрол по безопасността на движението по време на активния летен туристически сезон в пограничните райони. На проведената среща двете страни се обединиха около извода, че тези проверки рефлектират пряко и непосредствено върху пътнотранспортната обстановка и водят до намаляване напътните инциденти. Действията на съвместните екипи постигат и превантивен ефект върху поведението на пътя на румънските и българските водачи.

"Силистра Днес"

Related Posts

Мъж потроши паркиран автомобил

Коментарите са изключени за Мъж потроши паркиран автомобил

Пътна полиция стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Коментарите са изключени за Пътна полиция стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Децата на ФК “Доростол” победиха категорично ПФК “Лудогорец”

Коментарите са изключени за Децата на ФК “Доростол” победиха категорично ПФК “Лудогорец”

Силистра Днес се завръща !

Коментарите са изключени за Силистра Днес се завръща !

leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create AccountLog In Your Account