Световния елит по римска археология се очаква в Силистра

350 учени-археолози от 15 страни на 4 континента ще посетят паметници от Римския дуросторум в днешна Силистра на 7 септември. Пътуващият семинар е в програмата на 22-ия Световен конгрес по римска археология “Римският лимес” в Русе от 6 до 11 септември и е под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов. България за първи път е домакин на форума.

Сред знаковите обекти в Силистра, които ще бъдат разгледани и осмислени от световните учени, са Археологическият музей, Южната крепостна стена, Патриаршеската църква от 10 век и Археологическия комплекс на дунавския бряг, Римската вила и Епископския дворец от 4 – 6 век, крепостта “Меджиди табия”.

Изключителна е историческата роля на Римския Дуросторум (Силистра), който чрез XІ Клавдиев легион пази от варварските набези лимеса (укрепената граница на Римската империя) от Русе (Сексагинта) до Крим (Херсонес) преди близо 20 века.

Проф. Георги Атанасов от РИМ-Силистра твърди, че Дуросторум е много добре познат в научния свят. Но малцина са се докосвали на живо до запазените паметници, някои от които са без аналог. Според него истинската изненада за колегите му ще бъде Южната крепостна стена в центъра на града. Тя е едно от най-мощните военно-отбранителни съоръжения от Римската епоха. Впечатляваща е с 16-те петоъгълни и триъгълни кули, ритмично разположени през 12 метра, дебелите по повече от 3 метра зидове, достигащи височина до 10 метра, начина на градеж и т.н.

“Няма друго съоръжение, което в такава пълна мяра да отразява предписанията на водещите римски архитекти за крепостно строителство. Много от техните препоръки в големите градове, като Солун и Аквилея, са спазвани само отчасти. Само в Дуросторум може да се види като цяло, от първата до последната архитектурна препоръка. Всички са чели тези трудове и са си мислели че са изкуствени и неработещи постановки, но разкопаването на пасажите показва, че не е така”.

През последните дни в Силистра върви трескава подготовка. Правителството отпусна на общината 6000 лева за почистване на разкопките, боядисване на зали от Археологическия музей, изработка на информационни табели и дипляна за Дуросторум-Дръстър.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account