ПГМСС “Н.Й.Вапцаров” с. Средище завърши последния етап от поредния си проект по програма “Еразъм +”

През месеците Април и Май се реализира проект за мобилност на ученици от Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „ Никола Й. Вапцаров“ с. Средище , проектът е на тема „Международната мобилност – адаптирани към променящите се пазарни условия ученици” № 2016-1-BG01-KA102-023002 , Ключова Дейност 1 по програма „Еразъм +“ .

Четвъртия пореден проект по програма „Еразъм +“ през учебната 2016/2017 година , засяга три страни – България , Италия и Турция. Учениците бяха разделени на два потока по 15 деца . Практиката се проведе в три направления – Растениевъдство , Животновъдство и Механизация на селското стопанство. Целта на проекта е българските ученици да се запознаят с начина на работа в европейските държави , да видят нови машини , нетрадиционни за България земеделски култури и нови методи за работа. Освен практическа насоченост , мобилността цели и обогатяване на общата култура и компетентност по отношение на държавите партньори – Турция и Италия. Още преди отпътуването си , учениците преминаха курс на обучение по езикова , културна и специализирана професионална подготовка.

Първата група деца  замина 01.04.2017г. за Република Турция . Училището партньор се намира в град Ескишехир , там учениците от ПГМСС разгледаха материалната база на партньорите и в продължение на 15 дни бяха заети в различни дейности и активности . Практическите занятия се осъществиха в следните ферми , фабрики и фирми : VADİ ZİRAAT ve HAYVANCILIK SAN. TİC. LTD. ŞTİ. ; YILDIZ TARIM TURİZM VE DANIŞMANLIK HİZ. SAN. VE TİC.A.Ş. ; Erkunt Traktör ; TÜRKŞEKER ;  те са свързани с отглеждане и разпространение на цветя и други растителни видове , горски разсадници, завод за производство на захар , фирма за производство на плугове и друг прикачен земеделски инвентар, фирма за производство на млечни продукти . Освен практическите занимания , българските ученици имаха и богата културна програма – посещения в музеи и галерии , концерт на филхармоничен оркестър , паркове , изложения и други . С всички тези дейности децата надградиха своите знания , видяха мащаби на работа , които в България няма къде да срещнат . Обогатиха своя мироглед , запознаха се с нова култура и най-важното се научиха на самостоятелност и създадоха познанства извън България . Всички участници в проекта получиха сертификат , че са преминали успешно мобилността.

През периода 22.04.2017г до 07.05.2017г. се реализира втората част от проекта по програма „Еразъм +“ на тема: „ Международна мобилност – адаптирани към променящите се пазарни условия ученици“ в гр. Болоня, Италия. 15 ученици и техните учители бяха на практика във водещи италиански и международни фирми, специализирани в областта на земеделието. Всички ученици показаха знания , способности и компетенции в трите области – растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство. Проведената практика на реално работно място беше много вълнуваща и ценна. Тя способства учениците да си подобрят уменията чрез изграждане на основни работни навици и придобиване на практически умения за работа с иновативна техника и технологии. Да се развият персоналните компетенции на учениците, тяхното самочувствие, увереност и мотивация за развитие в избраната професия. Да се признаят придобитите компетенции и умения по време на обучението. Участниците да придобият умения за ползване в реална среда на научения чужд език и да се допълнят знанията им със специфична професионална терминология. Даде им се възможност за запознаване с чуждата култура и манталитет на работа и за създаване на нови контакти, за да се почувстват граждани на Европа. Стажантите – ученици повишиха и своята осведоменост за италианската култура и държавност от античността до днес. Създадоха международни контакти и  приятелства. Всички участници в проекта получиха сертификат и Europass mobility.

Практиката в друга държава оказва изключително добро влияние върху учениците . И двете групи ученици са много доволни от проведената мобилност . Допирът до европейските стандарти на работа е само положителен . Ефектът върху учениците след завръщането им е осезаем , те се чувстват по- уверени в себе си , по-мотивирани за работа , както в теоретичните часове , така и практическите, повишиха резултатите си в училище.  Една от ученичките достигна до националния кръг на състезанието „Млад Фермер“  , където се представи повече от достойно . След изпълнението на проекта , положителен ефект има и за самото училище . Виждайки позитивите , всички учители полагат повече усилия в работата си по проекти и резултатите вече са на лице , тъй като гимназията спечели 5-ти пореден проект по програма „ Еразъм +“  . Това предполага , че училището става по-привлекателно за новите ученици , които през учебната 2017/2018 ще се превърнат в новите стажанти в чужбина.

"Силистра Днес"

Related Posts

Кражба на ток в село Средище

Коментарите са изключени за Кражба на ток в село Средище

Автомобил пълен с дрога е заловен край село Средище

Коментарите са изключени за Автомобил пълен с дрога е заловен край село Средище

Мъж от с. Средище в пандиза за далавери в Испания

Коментарите са изключени за Мъж от с. Средище в пандиза за далавери в Испания

Кражба на ток е установена в село Средище

Коментарите са изключени за Кражба на ток е установена в село Средище

Пети проект на ПГМСС “Н.Й.Вапцаров“ с. Средище, обл. Силистра ще бъде финансиран по програма “Еразъм +“

Коментарите са изключени за Пети проект на ПГМСС “Н.Й.Вапцаров“ с. Средище, обл. Силистра ще бъде финансиран по програма “Еразъм +“

Create Account



Log In Your Account