Днес е Лазаровден!

Днес е Лазаровден!

Снимка: Интернет
Снимка: Интернет

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).
Днес е Лазаровден Православната църква отбелязва на 16 април църковния празник Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден.
Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар. В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и възвръща към живот. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (о-в Кипър). Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие. Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Тъй като Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.
Традицията повелявала младите жени да наберат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница. Момите, наричани “лазарки”, се събират в дома на една от тях. След това, пременени в традиционни фолклорни носии, обикалят къщите из селото или града, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, плодове и дребни подаръци.
Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение, както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува. Според вярванията на Цветница /Връбница/, празник на следващия ден-неделя, “разпускат, пущат умрелите” от гробовете. За да засвидетелствуват почитта си към тях, устройва се Лазарската задушница.
В навечерието на Лазаровден жените ходят на гробището, прекадяват и поливат с вино гробовете на своите близки и раздават за душите им рангелов кравай, господева прусура /просфорка-малки пшенични хлебчета/ куча /варено жито/ и стомни с вода. Освен раздаването на обредни храни, вярването за разпускане на мъртвите, поражда обичая от палене на огън по гробовете, наречен “греене на покойниците”.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account