Задават се арести на кметове

Задават се арести на кметове

С поправка в закона ГЕРБ разрешава на общинските съветници да назначават кметове

Задават се арести на кметове, първият сигнал за това е поправка в Закона местното самоуправление, предложена от ГЕРБ, известна като поправката “Белослав” заради арестувания градоначалник, пише “168 часа”.

Според промените общинският съвет ще може да назначава кмет, ако той е възпрепятстван да изпълнява задълженията си година преди изборите.

Според депутати това ще развърже ръцете на управляващите за предстоящи арести на кметове и елегантно да бъдат остранени основни противници на управляващите особено в големите градове. “Напротив. Поправката не е с цел репресии срещу кметовете, а за да не се стопира работата на общините”, коментира депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов.

Според кмета на Силистра Иво Андонов обаче нямало основания Законът за местното самоуправление да се променя няколко месеца преди изборите. По думите му явно имало някакъв умисъл и сценарий от страна на управляващите. “На фона на всичко случващо се в държавата няма да се учудя, ако започнат арести на опозиционни кметове”, уточнява той. Индикация за това били непрекъснати проверки на общините от Икономическа полиция и прокуратурата.

“Управляващите явно търсят незаконни начини да се справят с успешни кметове от опозицията. Има опасност това да стане практика. Мен това изобщо не ме притеснява”, коментира кметът на община Гърмен Ахмед Башев.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account