Разсекретиха смъртта на Юрий Гагарин

Разсекретиха смъртта на Юрий Гагарин

Пилотска грешка е причинила смъртта на първия космонавт Юрий Гагарин, съобщи News.bg. Това сочат разсекретените документи от разследването на гибелта му, станала при тренировъчен полет на 27 март 1968г.

Шефът на архивите в Кремъл Александър Степнов обясни на пресконференция, че според проведеното следствие, учебно-тренировъчният самолет МиГ-15УТИ най-вероятно се е разбил след рязка маневра, направена, за да се избегне удар с метеорологичен балон. Друга причина може да е опит от страна на космонавта да избегне навлизане в облак.

Степанов посочи, че документите са били декласифицирани във връзка с половинвековния юбилей от историческия полет, състоял се на 12 април 1961г. Степанов разкри по време на пресконференцията, че компартията е била толкова въодушевена от успеха, че се появили предложения за въвеждане на ново летоброене с начална дата 12 април.

През годините се появиха множество версии за смъртта на Гагарин, вариращи от опит за избягване на летящ обект, сблъсък с друга машина, отказ на кислородната система в кабината и даже злоупотреба с водка преди фаталния полет.

Любителите на теории за световната конспирация лансираха и далеч по-фантастични тези: че космонавтът е бил в конфликт с КГБ и службите са организирали убийството му, че всъщност Гагарин не е загинал при катастрофата и е заживял под чуждо име и даже, че всъщност е загинал няколко дни по-рано при изпитанията на космически кораб, предназначен за кацане на Луната.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account