Силистренските музеи поискаха повече пари за 2011 година

Силистренските музеи поискаха повече пари за 2011 година

Природонаучен музей "Сребърна"

Ръководителите на историческия музей в Силистра и на природонаучния музей в село Сребърна Иван Бъчваров и д-р Росен Илиев поискаха повече от предвидените средства за ремонти по време на публичното обсъждане на проекта за Бюджет 2011 на община Силистра снощи. Според Бъчваров общината трябва да дофинансира държавната дейност с 15% от държавната субсидия. Средствата ще бъдат използвани за ремонтиране на покрива на археологическия музей. В инвестиционната програма на общината са заложени 24 596 лв., което е 10 на сто дофинансиране, заявиха финансистите.        Проблем с покрива съществува и в природонаучния музей „Сребърна”, обяви директорът д-р Росен Илиев. По думите му най-туристическата дестинация на Силистра –Сребърна – трябва да бъде сред приоритетите на общината. През миналата година вътре в музея бе направен голям ремонт. Подменени са висящите тавани в залите и фоайетата. Помещенията са пребоядисани. Тоалетните са напълно обновени. Подменена е изцяло дограмата на прозорци и врати. За втория етап от ремонта остана изработката на скатов покрив и осъвременяване на информационната част от експозицията. По предварителни изчисления са необходими 240 хил.лв., а в капиталовите разходи са планирани едва 6 587 лв. Директорът на музея „Сребърна” изрази опасения, че заради неремонтирания покрив ще бъде съсипан миналогодишният ремонт.

По време на публичното обсъждане на проекта за Бюджет 2011 бе поставен също въпросът за необходимостта от градско асфалтиране. Но положителни реакции в залата предизвика фактът, че са заложени 200 хил.лв. за озеленяване на Силистра.

Предвидените бюджетни кредити са за най-неотложните дейности, тъй като общината продължава да работи в условия на финансови ограничения и нарастващи отговорности, обясни на присъстващите Йорданка Ковачева – ръководител на дирекция „Финанси”.

В 2011 година община Силистра влезе с дефицит от малко над 7 млн.лева, се видя от презентацията на отчета за 2010 година, представен от главния счетоводител Виолета Азаджийска. С 5 % по-малко от планираните държавни приходи са постъпили за обезпечаване на държавни дейности. А от местни данъци и такси приходите са били с 15 % по малко от предвидените в бюджета.

Финансов приоритет през 2011 година ще бъде намаляването на неразплатените разходи и осигуряване на нормалната работа в поделенията на общинска издръжка, заяви заместник-кметът Милен Пенчев. Около 70 силистренци се заинтересуваха на живо от публичното обсъждане на Бюджет 2011, което се проведе снощи (02.02.2011) за поредна година в салона на община Силистра.

Отдел „ВОМС”,
„Връзки с обществеността”

"Силистра Днес"

comments
  • alo shoooooooooooooooooooooooo ei moderator4eto na parti li ti se e hodelo ? :D:D:D:D

  • leave a comment

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

    Create Account    Log In Your Account