Според Пентагона Пригожин използва двойници и е останал в Русия след бунта

Според Пентагона Пригожин използва двойници и е останал в Русия след бунта

Според Пентагона Пригожин използва двойници и е останал в Русия след бунта

Основателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин наистина е бил в Русия през по-голямата част от времето след бунта, движейки се главно между Москва и Санкт Петербург, каза пред New York Times  при условие за анонимност, служител на Пентагона.

Според него не е ясно дали Пригожин изобщо е ходил в Беларус, тъй като той очевидно използва двойници, за да скрие движенията си.

На 27 юни Лукашенко каза, че Пригожин е в Беларус, като подчерта, че това се случва „днес“.

На 6 юли, отговаряйки на въпроса къде сега са разположени наемниците и Пригожин, Лукашенко отговори: „Това е руска компания. Така че въпросът явно не е към мен. Доколкото съм информиран, бойците са в лагерите си. Колкото до Пригожин, той е в Санкт Петербург. Не се намира на територията на Беларус.“

Никой от руската наемническа групировка „Вагнер“ все още не е посетил неизползвания военен лагер, който президентът на Беларус Александър Лукашенко е предложил за използване на наемниците, каза съветник на министъра на отбраната на Беларус пред репортери в петък.

Съгласно условията на споразумение, постигнато с посредничеството на Лукашенко за прекратяване на въоръжен бунт от Вагнер миналия месец, неговият лидер Евгений Пригожин трябваше да се премести в Беларус заедно с онези от неговите бойци, които не пожелаха да се подпишат договори с руското министерство на отбраната.

След това от Кремъл заявиха, че „нямат нито възможността, нито желанието“ да следят движенията на основателя на „Вагнер“. Журналистите поискаха от прессекретаря на руския президент да потвърди, че заминаването на Пригожин в Беларус е едно от условията за прекратяване на бунта. Дмитрий Песков отговори утвърдително: „Това беше обсъждано“.

На въпрос дали това условие все още е в сила, той отказа да отговори. Друг въпрос за локацията остави без коментар: „Нямам какво ново да добавя по тази тема“.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account