Стив Ханке за Петков и Василев и как тласнаха България към икономическа катастрофа

Стив Ханке за Петков и Василев и как тласнаха България към икономическа катастрофа

Стив Ханке за Петков и Василев и как тласнаха България към икономическа катастрофа

Единственият начин да се сложи край на енергийния хаос, който обхваща Европа, е да се премахнат санкциите срещу Русия и да се преговаря за мирно споразумение в Украйна. Това каза бащата на Валутния борд у нас проф. Стив Ханке в интервю за „Епицентър“.

Акцентите от интервюто:

– Правителството на Кирил Петков предприе необосновани политики, които гарантират българска икономическа катастрофа

– Идва опустошителна икономическа криза тази зима;

– И българските, и европейските политици не са подготвени за икономическата катастрофа, която създадоха, като се включиха във войната с Русия;

– Обявявайки открито война на Русия, правителството на Кирил Петков, както и сегашното служебно правителство начело с Гълъб Донев, поставиха България на прицела на Русия;

– България е изправена пред сериозна заплаха – трима политици искат да премахнат борда.

Българското общество не зае каква пагубна игра играят Асен Василев и Атанас Пеканов;
– Приемането на еврото ще доведе до по-разточителни държавни разходи, повече корупция и повече инфлация.

Ето и самото интервю:

– Проф. Ханке, как се развива българската икономика на фона на прогнозите за глобална рецесия?

– Европа, по настояване на Велика сила – Съединените щати, е въвлечена в необявена война с друга Велика сила – Русия. Европейските политици, включително тези в България, се преструват, че знаят какво правят и могат да избегнат опустошителна икономическа криза тази зима и след това. Всъщност малцина на политически властови позиции в Европа и другаде разбират как работят пазарите.

Ето защо те не са подготвени за икономическата катастрофа, която създадоха, като се включиха във войната с Русия. Глобалните вериги за доставки работят в мирно време, но не и когато светът е във война – гореща или икономическа война. Икономиките на Европа ще преживеят много по-трудно, отколкото повечето прогнози. Това важи и за България. Правителството на Кирил Петков предприе редица необосновани политики, които гарантират българска икономическа катастрофа.

– Как според Вас да ограничим инфлацията у нас?

– Обявявайки открито война на Русия, правителството на Кирил Петков, както и сегашното служебно правителство начело с Гълъб Донев, поставиха България на прицела на Русия. Това доведе до скок на разходите за енергия. Единственият начин да се намали получената енергийна инфлация е България да заеме по-неутрална позиция спрямо Русия, както направи Турция.

– България има втория най-нисък външен дълг след Естония в ЕС, все пак виждате ли риск този показател значително да се повиши, дългът рязко да нарасне?

– Благодарение на валутния борд на България, единствената посткомунистическа българска институция, която работи добре, дългът на България е нисък и добре контролиран. Докато валутният борд е в сила, въпреки че нивата на дълга може да се повишат малко, те ще останат „контролирани“. Това ме навежда на една сериозна заплаха, пред която е изправена България.

Като започнем от министъра на финансите Владислав Горанов, продължим с министъра на финансите Асен Василев и сега вицепремиера Атанас Пеканов, България има трима политици, които не харесват дисциплината на валутния борд и искат да го премахнат, като преминат към еврото.

Всички те многократно са правили неоснователни, безотговорни изказвания. Съвсем наскоро Атанас Пеканов дори каза, че преминаването към еврото няма да увеличи инфлацията в България. Твърдението на Пеканов е голословно и абсурдно.

Интересното е, че българското общество изглежда знае каква игра играят тези трима политици. Българите знаят, че валутният борд дисциплинира фискалните дела на България. Затова обществото иска запазване на валутния борд и 142-годишния лев. Обществото знае, че приемането на еврото ще доведе до по-разточителни държавни разходи, повече корупция и повече инфлация.

– В момента Европа изпитва силен недостиг на газ. Къде е решението на този въпрос според Вас?

– Единственият начин да се сложи край на енергийния хаос, който обхваща Европа, е да се премахнат санкциите срещу Русия и да се преговаря за мирно споразумение в Украйна.

– Откроявате ли победител и губещ на този етап във войната в Украйна?

– Няма да има победители във войната. Колкото по-скоро може да бъде постигнат договорен мир, толкова повече щетите ще бъдат смекчени. За съжаление светът не разполага с талантливи дипломати, които да преговарят за мир. Нямаме Талейран.

Визитка:

Стив Х. Ханке е професор по приложна икономика в университета Джон Хопкинс в Балтимор. Бил е съветник на президента Роналд Рейгън в Съединените щати, където е отговарял за приватизационните политики на Рейгън. Бил е и съветник на президента Петър Стоянов в България, където проектира и помогна за въвеждането на валутния борд на България.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account