Среща инициирана от народният представител Стефан Господинов и Националната асоциация на тютюнопроизводителите се проведе в Дулово

Среща инициирана от народният представител Стефан Господинов и Националната асоциация на тютюнопроизводителите се проведе в Дулово

„Вече на международния пазар на тютюна се появиха нови играчи, това са страните Китай и Индия. Това е причината цените на тютюна да падат. Аз и моите колеги, правим обиколки из страната за да си изградим визия какво да се случва със сектора „Тютюн” след започналата реформа и конкретно след 2012 година.” – каза при посещението си в Дулово заместник министъра на земеделието и храните Цветан Димитров. Той заедно с директора на дирекция „Растениевъдство” към министерството Георги Ралчев, участва в среща с тютюнопроизводители от Североизточен регион, организирана съвместно от народния предстватвиел от ГЕРБ Стефан Господинов и Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Заместник министър Димитров уточни, че който желае да продлжи да произвежда тютюн през следващите години, поема голяма отговорност, тъй като произвежданата от него продукция следва да е много качествена. Оттам зависи и какъв договор ще подпише с фирма прекупвач на продукцията. Министерство на земеделието ще подкрепи всяка една приемлива инициатива на тютюнопроизводителите, чрез създаване на подходящи условия за нейната реализация. Той уточни още, че държавата ще подкрепи всеки, който се е занимавал с тютюнопроизводство през последните 4-5 години и иска да се преориентира, в отглеждането на други култури.

Народният представител Стефан Господинов уточни, че той до средата на 2010г. когато е бил потърсен за съдействие от тютюнопроизводителите в лицето на двама от представителите на Асоциацията Фикрет Бекир и Цветан Филев, не е знаел за техните проблеми. Запознавайки се с тях, той е установил, че в България като цяло тютюнопроизводителите, към него момент са се намирали „под похлупак”, тъй като е следвало да се съобразяват с редица порядки, както от фонд „Тютюн”, така и от фирмите прекупвачи, неизгодни за тях самите. Тази е била причината Господинов да внесе приетите вече промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, а именно – правото на всеки един тютюнопроизводител самостоятелно да договаря продажбата на своята продукция. Тази бе причината народният представител днес да получи благодарност от страна на присъствалите тютюнопроизводители за своите действия. Той ги увери, че винаги ще могат да разчитат на неговото съдайствие при възникнали проблеми.

От Асоциацията на тютюнопроизводителите, като постигнато отбелязаха, приетото тяхното предложение от стана на министрите Симеон Дянков и Мирослав Найденов, получените от страна на тютюнопроизводителите суми за 2010г. да се декларират, но да не се облагат с данъци. Следващият момент е, възможността 35 млн. лева, които ще бъдат отпуснати на лицата от този бранш до края на месец май т.г. по така наречения референтен период, да бъдат използвани от последните за покриването на задълженията им към Държавата.

В срещата участие взеха и областният управител на Силистра д-р Владимир Янков, неговият заместник Денка Михайлова, както и директорите на регионални звена и дирекции към Министерство на земеделието и храните на територията на Силистренска област.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account