20 ученици участваха в общинско състезание на БЧК

20 ученици участваха в общинско състезание на БЧК

5 екипа с по 4 ученика взеха участие в Общинско състезание за оказване на първа, долекарска помощ, организирано от БЧК Силистра.
В следобедните часове на 27 април, в двора на ОУ”Христо Смирненски” Дулово, ученици от училището-домакин „Смирненски”, СОУ”В. Левски” и от училищата в селата Черник, Секулово и Правда изтеглиха жребий за явявяне в състезанието, съдии на което бяха представители от БЧК Силистра. Всеки екип имаше 10 минути за да действа по своята задача. В края на надпреварата, стана ясно, след преценките и обсъжданията от съдиите, че на първо място е отборът на ОУ”Хр.Смирненски”, на второ – ОУ село Черник, а на трето екипа от СОУ Дулово. На четвърто и пето място са отборите от Секулово и Правда. Грамотите и сертификатите бяха връчени от М.Касабова директор на секретариата на ОС на БЧК Силистра. Екипът завоювал първо място ще участва в областното състезание, което ще се проведе на 19 май.

Важно е да се отбележи, че децата са подготвяни за състезанието от училищните фелдшери. Те споделиха, че са много благодарни на БЧК Силистра за възобновяването на дейността за обучение на децата от община Дулово по оказване на първа помощ.

И учителите, и фелдшерите уточниха, че такова обучение е много важно, особено сега, когато стават много произшествия по света, а децата нямат реална представа как да реагират и допълниха, че обученията за долекарска помощ трябва да се правят по места в училищата и да включват и представители на гражданска защита, полицията и екипи от спешна помощ. Всички се обединиха около констатацията, че”… за съжаление в последните 20 години тази дейност е занемарена и е оставена на заден план.”

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account