Елизабет II бе изпратена от най-малките си наследници

Елизабет II бе изпратена от най-малките си наследници

Елизабет II бе изпратена от най-малките си наследници

Погребението на британската кралица Елизабет II бе истинска демонстрация, че монархията остава в сигурни ръце след нейната смърт. В нея се включиха дори 9-годишният принц Джордж и 7-годишната му сестра Шарлот, които са втори и трети по линията за наследяване на трона. Според кралски кореспонденти до последно родителите им принц Уилям и Кейт са се двоумяли дали погребението на любимата им прабаба е подходящо място за тях, но чувството им за дълг е надделяло. Само по-малкият им брат, 4-годишният принц Луи, който прикова вниманието с непосредственото си държание по време на платинения юбилей на кралицата през юни, е останал у дома.

Въпреки крехката си възраст Джордж и Шарлот показаха познания по строгия кралски протокол. Те пристигнаха в Уестминстърското абатство в Лондон, където бе официалната част от погребението на Елизабет II, заедно с майка си и кралицата консорт Камила. “Принц

Джордж изглеждаше зрял за годините си и явно осъзнаваше историческия момент,

на който присъства, защото търпеливо изчака баща си принц Уилям да пристигне заедно с ковчега на баба им в абатството, след което тръгна заедно с него”, коментираха британски медии. Те отбелязват, че появата на децата на погребението е била донякъде изненада, тъй като баща им Уилям често е споделял колко трудно му е било да върви след ковчега на майка си Даяна, когато е на 15 г. Но желанието да се успокои нацията, че има кой да наследи достойно Елизабет II на трона, явно се е оказало по-силно.

По време на погребението имаше и други моменти, които показваха, че кралското семейство е сплотено въпреки загубата на най-важния човек в него. Принц Хари отново вървеше зад ковчега заедно с брат си, но не носеше военна униформа като него. С костюм беше и чичо му, принц Андрю, който също изгуби право да представлява короната, след като се замеси в секс скандал с непълнолетна.

Около 2000 официални лица, сред които 500 държавни глави и представители на монархически семейства, участваха в църковната служба за изпращането на Елизабет II в Уестминстърското абатство.

България бе представена от президента Румен Радев и съпругата му, както и от бившия премиер Симеон Сакскобургготски

Той обаче имаше лична покана от двореца, тъй като е роднина с кралицата по линия на династия Сакс-Кобур-Гота и се пада неин чичо. Симеон II седеше до принцеса Шарлийн, съпруга на принца на Монако Алберт II. Бившият испански крал Хуан Карлос, който от две години живее в изгнание заради твърдения, че е укривал данъци и се е занимавал с пране на пари, също се присъедини към сина си крал Фелипе и кралица Летисия. Появата му на погребението предизвика скандал в родината му и се наложи Бъкингамският дворец да обясни, че той е получил лична покана, тъй като са роднини с Елизабет II.

Хиляди излязоха по улиците на Лондон, за да изпратят Нейно Величество в последния ѝ път. Късно вечерта ковчегът с тленните ѝ останки пристигна в замъка Уиндзор край британската столица. На църковна служба в параклиса “Сейнт Джордж” той официално бе спуснат в кралската галерия в подземията му, където лежат телата на още 10 британски монарси.

Преди това да се случи, кралският бижутер свали от него имперската корона, скиптър и кълбо, за да бъдат върнати в дворцовата съкровищница в Лондон. Най-старшият офицер в кралското домакинство, който е ръководил всичко около кралицата, ритуално счупи пръчка, демонстрирайки края на своите пълномощия.

По-късно на семейна церемония Елизабет II бе погребана до съпруга си принц Филип, който почина преди 16 месеца в Уиндзор. Досега тялото му се съхраняваше в кралската галерия в подземието на параклиса “Сейнт Джордж” в замъка. Двамата ще лежат за вечни времена в параклиса “Джордж VI”, където са погребани родителите на Нейно Величество и сестра ѝ Маргарет.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account