Спад в цените на имотите прогнозират експерти

Спад в цените на имотите прогнозират експерти

Спад в цените на имотите прогнозират експерти

В България няма “балонизиране” на цените на имотите и 2022 ще бъде първата година, която ще завършим с реален спад в цените, прогнозират експерти на Реалистимо. На пръв поглед това звучи парадоксално, тъй като номинално цените се покачват с 10 – 13%. Но при ръст на инфлацията от около 18%, то реално има спад в цените на жилищата. След няколко поредни години на значителен растеж, през 2023 и 2024 г. брокерите очакват глобално свиване на цените на имотния пазар, което неминуемо ще се отрази и на повечето имоти в област Силистра.

Ниските лихви на ипотечните кредити позволиха на много инвеститори, част от които не толкова платежоспособни, да закупят жилища и сега виждаме обратната тенденция – намалено търсене и доста собственици започват да продават. Ще има забавяне на инвестиционния процес и строителите ще започнат по-бавно да реализират своите проекти, коментират експерти на Реалистимо.

Отражение на покачването на лихвите на Европейската централна банка върху българската банкова система се очаква към средата на идната година. В момента родните банки са “задръстени с пари”, затова лихвите ще се покачват съвсем бавно, но въпреки това кредитополучателите ще бъдат уязвими от настъпващата финансова криза не само с по-високите вноски по кредитите си, но и с евентуалната загуба на работа, и с шоковото поскъпване на храните, електроенергията и други режийни разходи.

В последните няколко години се отчита огромен ръст в жилищното строителство не само в столицата, но и в много по-малки градове, какъвто е Силистра. Настъпващата криза обаче може да доведе до спирането на някои проекти с съответно – до фалит на техните изпълнители, прогнозират експертите на Реалистимо. Инфлацията е рекордна и е навсякъде – във всички стоки и услуги. Много от инвеститорите не стартират новите си проекти, защото им е невъзможно да преценят каква ще е себестойността на строителството и на какви цени да продават. Затова те все по-често залагат клаузи в предварителния договор за продажба, които са свързани с инфлационния индекс и, съответно – ако има драстично повишаване на цените на строителните материали, цената на квадрат също ще се качи.

Същевременно, имоти на вторичен пазар в Силистра почти няма, защото, макар да осъзнават, че сега е подходящото време да вземат максимална цена за старото си жилище, пред евентуалните продавачи стои въпросът в какво да инвестират получените пари, за да не ги “стопи” развихрилата се инфлация. Платежоспособните клиент пък бързат да закупят жилище, дори в момента да не се нуждаят от него за живеене, а да го планират за даване под наем, защото за българите това е традиционен начин за съхранение и инвестиция на парите, коментират експертите на Реалистимо.

Макар че ситуацията се различава от исторически активни имотни пазари като Варна и Бургас, основния тренд се запазва.

Трудно е да се прогнозира докога ще продължат военните действия и съответно енергийната криза и какво точно ще е отражението им върху икономиките на европейските държави, а от там и на българската, но е факт, че в момента се наблюдава свито предлагане на качествени имоти, поради което цените им продължават да се повишават. Много купувачи рискуват да дадат пари “на зелено”, защото очакват цената да е по-добра от покупката на вече завършен имот, но с непрекъснатите индексации на цените често това не се случва реално.

В Силистра има значителен процент безработица, а и средната заплата е такава, че по-голямата част от населението са хора, които живеят от заплата до заплата, при това заплатите им не могат да догонят ръста на цените. Това е важна предпоставка за бъдещо “охлаждане” на пазара на имоти, заключават експертите на Реалистимо. Те констатират, че все още голяма част от купувачите вземат спонтанно решение, че им трябва имот и, без никакво проучване, се хвърлят на първия инвеститор в съседния район или купуват “изгодно” имот от познати. Особено е валидна тази стратегия в малките населени места, където трудно се намират компетентни брокери на имоти, а често тяхната професионална помощ може да спести на клиента не само пари, но и много юридически, счетоводни и други проблеми.

"Силистра Днес"

Related Posts

Румънка “напазарува” за 1500 долара в Силистра

Коментарите са изключени за Румънка “напазарува” за 1500 долара в Силистра

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account