За водачи, шофиращи с алкохол строги санкции

Автомобилите трябва да бъдат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини през цялата година, това изменение на ЗДВП вече е в сила от вчера. Драстично са променени санкциите за водачите, които отказват проба за алкохол – 2 години лишаване от правоуправление и 2000 лв. глоба. За водачи, шофиращи с алкохол над 0,5 промила или без свидетелство за правоуправление, лишаването от правоуправление е от 6 до 12 месеца, а глобата от 500 до 1000 лв. За тези нарушения законът предвижда и временно спиране на автомобила от движение.

За преминаване на червена сигнализация на светофара или за неосигурено предимство на пешеходна пътека шофьорите ги грози глоба от 100 лв. 50 лв. е санкция за пешеходец, преминал на червен светофар или през ограждения от парапети и вериги.

За велосипедистите става задължително носенето на светлоотразителна жилетка извън населените места в тъмната част от денонощието.

От Пътна полиция предупреждават водачите, че до края на седмицата тече предупредителен период, в който ще им бъде напомняно да се включват светлините на автомобилите. От понеделник за констатираните нарушения ще бъдат налагани санкции, съобразно приетите и влезли в сила промени в ЗДВП.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account