Изселването на семейства от Силистренско свива образователната система в областта

Тенденцията да намалява броят на учениците в Силистренско е трайна, сочат данните на Регионалния инспекторат по образование в Силистра. Причината е в продължаващото изселване на цели семейства от региона.

За новата учебна година се очакват 11 500 ученици. От тях 967 са първокласници, а 968 – зрелостници. Те ще се обучават в 49 училища, 60 на сто от които имат маломерни паралелки. Данните съобщи началникът на инспектората по образование в Силистра Габриела Миткова.

Тя припомни, че в края на старата учебна година бе закрито училището в село Айдемир. И отбеляза, че в областта има населени места с малки училища, но те ще бъдат запазени, за да се опазят и селищата от опустяване.

„Ние работим в условия на свита образователна система. Привидно изглеждащата добра тенденция към намаляване на маломерните паралелки означава, че училището където намаляваха в с. Айдемир – не съществува. На други места маломерните станаха слети, тъй като не могат да бъдат поддържани. Има населени места, където училищата ще си останат малки. Но стойността на училището за местната общност е много голяма. То е център на институционалността и на общността”, обясни тя.

Сред акцентите в работата тази година ще бъдат грамотността и намаляване броя на отпадащите ученици, обяви още Габриела Миткова. „Усвояването на българския език като условие за добри учебни и житейски постижения. Важно е да се съсредоточим върху агресията, лошата дисциплина, неизвинените отсъствия, отпадането от училище. Обществото очаква да покажем повече ред, повече сигурност повече организираност и по-добра среда за възпитание на нашите деца”, уточни тя.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account